Izvor: Radio 021, 07.Maj.2021, 07:01

Od danas rade restorani i kafići i u zatvorenom prostoru, samo bez muzike

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je da je Krizni štab odlučio da od danas, 7. maja mogu da rade i zatvoreni delovi kafića, restorana, ugostiteljskih objekata, ali uz poštovanje svih propisanih mera.

To znači da se mora poštovati samo do 50 odsto iskorišćenosti prostora, da se mora poštovati razdaljina između gostiju od 1,5 do dva metra, da neće biti muzike. On je naveo da će ovi objekti raditi do 22 časa.

Tiodorović je rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da i dalje ostaje na snazi mera da na jednom mestu ne može da bude više od pet osoba, da mora da se poštuje razdaljina, da se nose maske, obavlja dezinfekcija.

"Virus je tu, virus je u našem okruženju, on je kod nas prisutan i moramo biti svesni da sa njim nismo završili, da će nas još dugo čekati jedna teška borba", istakao je Tiodorović.

Tiodorović je rekao i da moramo da budemo svesni da se tokom prvomajskih i uskršnjih praznika nisu poštovale sve mere u očekivanom obimu i da je "i dalje zdravstveni sistem spreman da eventualno za narednih sedam do 10 dana očekuje novopotvrđene pozitivne, a možda i obolele", ali ne kao što je bilo za Sretenje.

"Ipak, očekujemo da će to biti u mnogo manjoj meri", rekao je Tiodorović.

Tiodorović je dodao da se radi na tome da se omogući i onima koji nisu mogli da se vakcinišu iz opravdanih razloga, zbog svog zdravstvenog stanja da koriste određene benefite uz negativan PCR nalaz ili antigenski test. On je rekao da je Krizni štab doneo odluku da svi građani Srbije koji žive i rade u inostranstvu i koji su tamo vakcinisani, mogu da uđu u Srbiju bez ikakvih ograničenja, kao i da neće morati da idu u karantin.

"Očekujemo da i te zemlje iz kojih će oni doći urade to isto prema nama, da imamo recipročne mere", naveo je Tiodorović. 

Na pitanje novinara da li može da se očekuje otvaranje noćnih klubova ukoliko se nastavi trend smanjenja novozaraženih od korona virusa i pojačana vakcinacija, Tiodorović je rekao da "onog trenutka kada budemo sigurni da imamo dnevno ispod 100 novopozitivnih može da se razmišlja o tome da se pusti da sve normalno funkcioniše".

On je rekao da ćemo ukoliko postignemo kolektivni imunitet, odnosno 60 do 70 odsto vakcinisanih građana, moći da živimo normalno kao što žive u Izraelu. Tiodorović je najavio da će i sledeće nedelje biti sednica Kriznog štaba.

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Od danas rade restorani

Izvor: JUGpress.com, 07.Maj.2021

BEOGRAD..Krizni štab je odlučio da od danas (petak, 7. maja) mogu da rade i zatvoreni delovi kafića, restorana, ugostiteljskih objekata, ali uz poštovanje svih propisanih mera...To znači da se mora poštovati samo do 50 odsto iskorišćenosti prostora, da se mora poštovati razdaljina između gostiju...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.