Izvor: Luftika.rs, 08.Mar.2021, 11:18

Od danas online nastava za srednjoškolce, struka sutra traži zaključavanje na 2 sedmice

U Srbiji su jutros u šest sati prestale da važe mere koje su prethodnog vikenda važile za radno vreme tržnih centara i ugostiteljskih objekata.
Prema merama koje su bile na snazi od subote u 12 sat, mogle su da rade samo prodavnice prehrambene robe, apoteke i benzinske pumpe.
U ski centrima ugostiteljski objekti nisu radili tokom vikenda. Izuzetak su hotelski kafići i restorani koji su tokom vikenda mogli da uslužuju samo goste koji imaju prijavljen boravak.
Kada je reč o >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << ustanovama kulture, samo pozorišta su mogla da rade do 21 sat, uz poštovanje svih epidemioloških mera, a unapred zakazani sportski događaji mogli su da se održe, ali bez publike.
Ove mere donete su u petak, u trenutku kada je broj novozaraženih danima bio oko 4.000.
Novi sastanak Kriznog štaba je sutra, a epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je da će medicinski deo tražiti najstrože mere.
Tiodorović je istakao da je neophodno tokom ove sedmice i sledećeg vikenda svesti kontakte na minimum.
Sa njim se slaže i prof. dr Radmilo Janković, zamenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra Niš i direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju UKC Niš koji se zalaže za strogo zaključavanje.
– Apsolutno jedan jedini način da se prekine začarani krug i smanji rast broja novozaraženih je strogi “lokdaun”.
Mora se sve zaključati na dve-tri nedelje, uz nastavak vakcinacije istim tempom, inače sve što smo do sada uradili pada u vodu.
Dosta ljudi nam je u intenzivnoj nezi, na respiratorima i dosta ih umire posle prve doze vakcine jer uopšte ne poštuju mere. A neće da čuju da se imunitet ne stvara čim prime vakcinu, već mnogo kasnije – istakao je on.

Srednjoškolci nastavu prate onlajn bar do petka

Učenici srednjih škola od danas nastavu prate onlajn. Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je danas da je odluka da srednjoškolci pređu na onlajn nastavu od 8. do 12. marta jedna od mera koja treba da pomogne da se spreči dalje širenje korona virusa.
Ružić je za TV Prva rekao da je plan da do petka nastava bude onlajn u srednjim školama, a za kasnije će se videti, jer će se u toku sedmice održati dve sednice Kriznog štaba.
On je naveo da je procenat zaraženih među zaposlenima u školama dva odsto i naglasio da broj zaraženih u školama nije alarmantan, mada je u povećanju od Sretenja, 15. februara.
Ružić je ponovio da obrazovni sistem nije mesto gde dolazi do transimisije korona virusa i da pojedina deca očigledno bivaju zaražena negde van nastave, bilo da prisustvuju žurkama ili sede u kafićima.
Autor: Tanjug
Struko, gde ste bili pre 4 meseca da zatvarate?

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.