Izvor: Luftika.rs, 22.Jan.2021, 13:33

Od čega je umrla Mira Furlan: Šerbedžija se divnim rečima oprostio od glumice

Tužna vest probudila je građane bivših jugoslovenskih republika. Mira Furlan, simbol lepote zemlje koje više nema, preminula je u svojoj 66. godini života i zajedno sa Jugoslavijom otišla u legendu.
Mediji se utrkuju da saznaju ekskluzivne informacije o razlogu preranog odlaska ove filmske dive, a prema prvim podacima Mira Furlan mesecima je vodila bitku protiv virusa Zapadnog Nila, objavio je Večernji.hr.
Šta je groznica Zapadnog Nila? Virusno oboljenje iz grupe zoonoza prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << se na ljude i životinje ubodom zaraženog komarca. Prvi put otkriven je i izolovan 1937. godine na teritoriji Ugande, u slivu Zapadnog Nila. Nakon što se proširio dalje po svetu, danas važi za jedan od najrasprostranjenijih arbovirusa na planeti, piše na sajtu zdravlje.org.
Glavni rezervoar zaraze su mnoge ptice poput gavrana, vrana i svraka, a infekcija je najčešće asimptomatska.
Virus se prenosi prilikom kontakta komarca i zaražene ptice, odnosno nakon što komarac usisa zaraženu krv. U retkim slučajevima infekcija se prenosi putem transfuzije ili transplantacijom tkiva i organa.
U 80 odsto slučajeva zaraženi nemaju nikakve simptome, a u 20 odsto slučajeva može se javiti povraćanje, vrtoglavica, kao i vidljivi osip po telu. Prvi simptomi mogu se iskazati nakon tri dana od prenošenja virusa.
Rade Šerbedžija uputio neutešni poslednji pozdrav Još jedna legenda ovih naših prostora, proslavljeni glumac i pesnik Rade Šerbedžija, oglasio se povodom iznenadne smrti Mire Furlan. On je u svojoj poruci rekao da je znao za bolest svoje prijateljice, ali da se ipak nadao kako će ona uspeti da prebrodi ovaj izazov.
– Bila je velika i pravedna žena. Važno je reći da je bila briljantna osoba i svi su je voleli, od publike do režisera i kamere. Od ratnih užasa pobegla je u Ameriku, a među milionima glumica je napravila ozbiljnu karijeru i to u godinama u kojima se ženama nijelako probiti. Moram napomenuti da je sve to ostvarila uz pomoć ljubavi njenog supruga Gorana Gajića. On je bio njena najčvršća stena uz koju se tako nežna držala u ovom okrutnom svetu. Bila je božanstvena glumica, svi će je pamtiti i voleti i svima je teško zbog odlaska – izjavio je Šerbedžija u jutarnjem programu RTS-a.
Skloni se matori da prođemo, šta se tu kilaviš – a taj matori je Rade Šerbedžija

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.