Od 23. oktobra peticija za uvođenje doživotnog zatvora za ubice dece

Izvor: Radio 021, 16.Okt.2017, 21:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od 23. oktobra peticija za uvođenje doživotnog zatvora za ubice dece

Fondacija Tijana Jurić u ponedeljak 23. oktobra širom Srbije počinje sedmodnevno prikupljanje potpisa za uvođenje kazne doživotnog zatvora za ubice dece, koji će nakon toga biti predati Skupštini Srbije.

Potpisi će se skupljati do 29. oktobra u preko 40 gradova.

Inicijativa je pokrenuta nakon što je 3. maja osnivač Fondacije, Igor Jurić, predao predlog za izmenu Krivičnog zakonika predsednici Skupštine Srbije Maji Gojković.

- Mislili smo da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << neće biti potrebe da dvaput ukazujemo kolika potreba postoji da uvedemo jednu takvu sankciju i da zaštitimo decu. I ovom peticijom pokazaćemo koliko smo uporni u nastojanju da obezbedimo bezbednije uslove za život i odrastanje sve dece u Srbiji. Kada smo predali predlog za izmenu zakona, mi smo zapravo pokrenuli inicijativu, volju naroda, a sada, kada smo stigli do prikupljanja potpisa, taj isti narod, pre svega roditelji i budući roditelji, imaju priliku da podrže predlog koji bi doneo veliku promenu. Svi treba da shvatimo da smo mi ta snaga i da onda kada ima prostora da odlučujemo, to svoje pravo treba i da iskoristimo. Pozivam sve punoletne građane da dođu do naših štandova i da učine veliku stvar za bezbednost dece - rekao je Jurić.

Predlog Fondacije podrazumeva uvođenje novog člana u Krivični zakonik kojim bi za najteže oblike teških krivičnih dela koja su za posledicu imala smrtni ishod deteta, maloletnika ili bremenite žene, trebalo da se propiše kazna doživotnog zatvora. Cilj je i da se izmenom zakona osuđeni kojima je pravosnažnom presudom izrečena kazna doživotnog zatvora, ne mogu uslovno otpustiti sa izdržavanja kazne.

Fondacija Tijana Jurić odlučila se na ovaj potez nakon brojnih teških i svirepih ubistava dece u Srbiji.

- Uvođenjem kazne doživotnog zatvora sprečiće se mogućnost da ubice dece odsluže kaznu, ponovo se nađu na slobodi i tako dobiju priliku da počine još monstruoznije delo. Jasno izričemo da smrtnu kaznu smatramo neprihvatljivom i da se za nju ne zalažemo. Smatramo da bi uvođenje kazne doživotnog zatvora ispunilo očekivanja javnosti, kao jedine adekvatne kazne - zaključio je Igor Jurić.

Potpisi će se prikupljati u periodu od 12 do 18h.

NOVI SAD - Trg slobode

BEOGRAD - Knez Mihajlova, Palilula (Shopy), Ušće, Delta city

SUBOTICA - centar, Prozivka

NIŠ - centar Pobeda

ZRENJANIN - Vodotoranj

KRAGUJEVAC - Univerzitet, Balkan

KRALJEVO - centar kod spomenika

KRUŠEVAC - centar

ZAJEČAR - centar

ČAČAK - centar

KIKINDA - Svetosavska 32

VRANJE - centar

VLADIČIN HAN - Dom kulture

NOVI PAZAR - šetalište kod "pečurke"

LAZAREVAC - Centar za kulturu

RUMA - glavni trg

PANČEVO - glavni park, Shoping centar Aviv

SOMBOR - Kralja Petra 24

GRAČANICA - centar

INĐIJA  - centar

STARA PAZOVA - centar

ALEKSINAC - centar

VRANJE - centar

SVRLJIG - centar

GADŽIN HAN - centar

PROKUPLJE - centar

LESKOVAC - centar

VLASOTINCE - centar

KURŠUMLIJA - centar

BLACE - centar

NEGOTIN - centar

BOR - centar

RAŠKA - Ušće

VRŠAC, BEOČIN, VALJEVO, ŠABAC ...

Podsetimo, u nedavnoj anketi portala 021 (vidi OVDE), na pitanje "Da li ste za uvođenje doživotnog zatvora za ubice dece?", čak 90% ispitanika izjasnilo se potvrdno.

Autor: 021.rs

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Kazna dozivotnog zatvora za ubice dece - podrzi inicijativu i u Kragujevcu!

Izvor: PrviPrviNaSkali.com, 16.Okt.2017

.Podrzite inicijativu za uvodjenje kazne dozivotnog zatvora! .Fondacija Tijana Juric ispunice svoje obecanje i pokusati da prikupljanjem potpisa gradjana Srbije kroz gradjansku inicijativu, podseti drzavu da usvoji njen predlog za uvodjenje kazne dozivotnog zatvora. .Tako ce u periodu od 23. do 29..

Nastavak na PrviPrviNaSkali.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.