Izvor: Luftika.rs, 02.Okt.2021, 15:54

Očuh godinu dana silovao 8-godišnju devojčicu, pa dobio manju kaznu jer je domobran

Županijski sud u Dubrovniku je u aprilu ove godine na 14 godina zatvora nepravosnažno osudio 48-godišnjeg muškarca zbog polnog zlostavljanja osmogodišnje poćerke. Visoki kazneni sud je nakon žalbe njegove advokatice preinačio presudu i smanjio je na 11 godina zatvora, objavila je Slobodna Dalmacija, a preneo Index.
Presudom dubrovačkog suda 48-godišnjak je bio osuđen jer je od sredine 2019. do sredine 2020. godine u spavaćoj sobi porodične kuće učestalo zlostavljao maloletnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << kćer svoje supruge pa je tako počinio kazneno delo polnog odnosa s detetom i zloupotrebe odnosa ovisnosti deteta o njemu kao staratelju.
Tročlano sudsko veće Visokog kaznenog suda sastavljeno od tri sutkinje ocenilo je da je odbrana bila u pravu tvrdeći da je izrečena kazna prestroga u odnosu na olakšavajuće okolnosti.
Olakšavajuća okolnost: Učestvovao je u Domovinskom ratu “Generalnu i specijalnu prevenciju je moguće postići i blažom kaznom i to onom od 11 godina zatvora. Naime, u obzir treba uzeti zaprećenu kaznu za kazneno delo za koje se tereti optuženik, a to je kazna zatvora tri do 15 godina te je u pravu optuženik kada tvrdi da je prvostepeni sud prilikom odmeravanja kazne precenio značaj otežavajućih, a podcenio značaj olakšavajućih okolnosti te propustio optuženiku ceniti kao olakšavajuću okolnost činjenicu da je učestvovao u Domovinskom ratu”, stoji u pravosnažnoj presudi Visokog kaznenog suda.
Veće suda je utvrdilo da je dubrovački sud ispravno vrednovao otežavajuće okolnosti koje navode da je kazneno delo počinio u dužem vremenskom razdoblju, što upućuje na njegovu upornost i odlučnost u protivpravnom postupanju.
“Činjenica da je detetu nanosio bol i to kako fizičku tako i psihičku čime je narušio telesni i emocionalni razvoj deteta, a kazneno delo počinjeno je prema pastorci i to od osobe s kojom dete živi u zajedničkom domaćinstvu, su okolnosti koje predstavljaju samo obiležje dela pa je u pravu žalitelj kada navodi da ih je sud dvostruko vrednovao, kako kroz kaznu, tako i kroz ocenu otežavajućih okolnosti”, stoji u obrazloženju.
Curica detaljno prepričala horor koji je proživljavala Portal Telegram objavio je detalje iz presude, koji navode kako je izgledalo zlostavljanje devojčice.
Devojčica, kako se vidi iz presude Županijskog suda u Dubrovniku, sada ima osam godina. Kad su počela serijska silovanja pod porodičnim krovom, bilo joj je šest. Majka je sve to vreme bila odsutna, a očuh bi devojčicu bacao na krevet u spavaćoj sobi kad bi dvojica njene mlađe polubraće zaspala.
Ispitana je u posebnom postupku, a sucu Čengiji dostavljen je snimak detetovog svedočenja. Curica je ispričala je da ju je očuh “ili svlačio ili se nekad ona sama morala pred njim svući”, da bi joj potom svoje spolovilo “(pišu) stavljao u njeno spolovilo (pišu)”. To se ponavljalo “vrlo često”, a kad bi se opirala ili kad bi ga pokušala izbeći, “on ju je udarao, naljutio bi se na nju i znao bi je izbaciti iz kuće”.
Dete je kazalo da ju je strašno bolelo kad bi svojim spolovilom ulazio u nju i da je bilo krvi na plahti, a on joj je zabranio da o tome bilo kome govori.
Sebe smatra “delimično krivim” U sudnici su predočeni nalazi specijalista ginekologije Opšte bolnice Dubrovnik koji je pregledao žrtvu, socijalna anamneza stručnjaka i svi ostali relevantni dokazi. Lekar je utvrdio da je devojčici razderan himen.
Očuh se, međutim, izjasnio da sebe smatra samo “delimično krivim”. Izjavio je kako “do ovoga sigurno ne bi došlo” da njegova žena nije bila odsutna u vreme dok je on polno zlostavljao svoju poćerku.
To je Sudu bio jasan znak da je optuženik bio potpuno svestan šta čini. Ocenili su da razmere njegovog kažnjivog ponašanja pokazuje to što je delo protiv deteta iznova i iznova ponavljao u dužem vremenskom razdoblju. Takođe je znao, zaključio je Sud, “da je devojčica bespomoćna, bez igde ikoga kome bi se mogla poveriti” dok je on “u njenom telu i glavi klesao žig koji će morati nositi celog života”.
Bila sam beba kada je otac ubio moju majku. Ne sećam je se, ali nikada je neću preboleti

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.