Izvor: Radio 021, 22.Maj.2020, 20:41

Objavljen spisak poslodavaca koje su kršile zakon i tokom vanrednog stanja

Tokom vanrednog stanja Inspekcija rada obavila je više od 1.500 nadzora, a u tom periodu najčešće žalbe radnika odnosile su se na otkaze, rad na crno i postupanje prema trudnicama i porodiljama.

Na sajtu resornog ministarstva objavljena je lista poslodavaca kod kojih su tokom kontrola zatečeni radnici koji su radili "na crno" (od 3. januara prošle godine do 20. maja ove godine), a direktor Inspektorata za rad Stevan Đurović za Tanjug precizira da je u toku vanrednog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << stanja podneto 80 zahteva za prekršajni postupak protiv 78 poslodavaca zbog nepoštovanja zakonske regulative.

Podneta je i jedna krivična prijava zbog nepoštovanja mera bezbednosti na radu. Od 78 njih, 66 prekršajnih prijava podneto je zbog kršenja Zakona o radu, odnosno rada na crno, nedostavljanje obračuna zarada, prekovremenog rada koji nije isplaćen, a 14 zbog nepoštovanja mera bezbednosti na radu, navodi Đurović.

Inspekcija je tokom vanrednog stanja primila ukupno 4.650 poziva, putem kontakt telefona ili pismeno, a obavljeno je 1.572 nadzora, od čega je 644 zahteva bilo od zaposlenih.

Njih 126 se žalilo da je dobilo otkaz, a 26 trudnica i porodilja se žalilo da prema njima nije postupano onako kako je zakon predvideo, odnosno nisu im isplaćene naknade. Na "rad na crno" odnosilo se 79 primedbi.

U vreme vanrednog stanja ipak je veći broj poslodavaca poštovao mere, što je dobro, primećuje Đurović.

Govoreći osituaciji u "Juri" on je kazao da je inspekcija više puta odlazila na teren i da nisu uočene nepravilnosti osim u jednom momentu kada se radilo u tri smene zbog većeg broja radnika i držanja odgovarajuće bezbednosti, ali da su tada inspektori sugerisali da se o tome povede računa.

Rekao je da je poslednjih godina bilo više inspekcijskih nadzora nego ranije i da je primetno da sve više poslodavaca radi u skladu sa zakonom.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.