Objavljen prelepi snimak Limana

Izvor: Luftika.rs, 04.Jan.2017, 21:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Objavljen prelepi snimak Limana

Evo kako su Lazar Vukadinović, Nikola Lukičić, Sava Botić i Daniel Toader videli Liman. Ovaj deo Novog Sada, za koji mnoge vežu lepe emocije, predstavili su putem video snimka.
Liman je gradska četvrt Novog Sada koja zauzima 226 hektara gradske površine. Nalazi se u jugoistočnom delu grada, na južnom kraju Bulevara Oslobođenja i levoj obali Dunava.
Foto: Aleksandar Milutinović ©Susedne gradske četvrti su: Telep (na zapadu), Adamovićevo Naselje, Grbavica i Stari >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << Grad (na severu) i Ribarsko ostrvo (na jugu). Na suprotnoj obali Dunava nalaze se Sremska Kamenica (na jugu) i Petrovaradin (na istoku). Liman je preko Mosta slobode povezan sa Sremskom Kamenicom, a u planu je i izgradnja novog mosta koji će Liman povezati sa Petrovaradinom.
Poreklo reči „liman“ je starogrčko (grč. λιμένας), što u prevodu znači zaliv ili luka. Širenjem Osmanska  carstva na zapadne i severne obale Crnog mora, ovu reč su proširili Turci, da bi ona naposletku ušla u bugarski, rumunski, ukrajinski, ruski i srpski jezik. Reč „liman“ označava mesta u rečnom toku sa mirnim protokom, na kojima voda izgleda kao da stoji, nastala obično tamo gde je vađen šljunak ili mesta na kojima rečna matica prati dno rečnog korita. Na našim prostorima, reč je označavala jezera i bare, sa sprudovima i gredama, nastalim u rukavcima Dunava.
Foto: Jovana Rakić ©Liman se danas sastoji iz ukupno 5 delova, a to su: Liman 1, Liman 2, Liman 3, Liman 4 i Depresija, između ulice Iva Andrića na istoku i ulice Sima Matavulja na zapadu. Depresija je nastala kao privremeno radničko naselje i ponekad se smatra delom Limana 4. Na ovom području je bila predviđena izgradnja naselja pod nazivom Liman 5, ali taj projekat nikad nije pokrenut. Naselje Depresija je u sastavu mesne zajednice „Ivo Andrić“.

Pogledajte novi video Limana koji su radili Lazar Vukadinović, Nikola Lukičić, Sava Botić i Daniel Toader.

Pogledajte još i video o tome kako je Novi Sad izgledao za praznike

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.