Obeležen Međunarodni dan maternjeg jezika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Feb.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležen Međunarodni dan maternjeg jezika

NOVI SAD - Pod pokroviteljstvom potpredsednice Skupštine AP Vojvodine Maje Sedlarević, danas je igrokazom na petnaest jezika "Ja govorim", koji su izveli učenici Karlovačke gimnazije, u pokrajinskom parlamentu svečano obeležen Međunarodni dan maternjeg jezika.

Otvarajući ovaj skup, potpredsednica Skupštine AP Vojvodine Maja Sedlarević istakla je da je obeležavanje Međunarodnog dana maternjeg jezika u pokrajinskom parlamentu simbolično upravo iz razloga što >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je, posle Evropskog parlamenta, Skupština AP Vojvodine najmnogojezičniji parlament u Evropi.

Govoreći o značaju negovanja maternjeg jezika u Vojvodini, kako za svakog pojedinca ponaosob tako i za očuvanje multikulturalnosti i višejezičnosti cele pokrajine, Sedlarevićeva je rekla da je "jezik naša odlika i sredstvo komunikacije ali i znanje, moć i bogatstvo".

"Pored toga što svi znamo da smo bogati onoliko koliko jezika govorimo, važno je da s puno pažnje vodimo računa i o svom maternjem jeziku ali i da poštujemo i negujemo i tuđe", istakla je potpredsednica Sedlarević i dodala da jezik nije i ne sme da bude prepreka koja razdvaja ljude.

Učenici Karlovačke gimnazije izveli su igrokaz "Ja govorim" na petnaest jezika, i to na svim jezicima koji su u službenoj upotrebi u Vojvodini, na romskom jeziku kao i na jezicima koje uče u školi, navodi se u saopštenju Pokrajinskog sekretarijata za informacije.

Obeležavanju Međunarodnog dana maternjeg jezika u Skupštini AP Vojvodine prisustvovali su i Dušan Jakovljev, potpredsednik Izvršnog veća, Marko Karadžić, državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije, Aleksandar Jovanović, predsednik Skupštine grada Novog Sada, predstavnici nacionalnih saveta nacionalnih zajedica u Vojvodini, zavoda za kulturu, nadležnih pokrajinskih sekretarijata i skupštinskih odbora i odseka za jezike Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Međunarodni dan maternjeg jezika je 21. februar.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.