Izvor: B92, 11.Maj.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OTVOREN MEDJUNARODNI POLJOPRIVREDNI SAJAM U NOVOM SADU

Novi Sad -- Potpredsedik savezne vlade Miroljub Labus otvorio je u subotu 69. Medjunarodni poljoprivredni sajam koji ce trajati do nedelje 19. maja. Najveci poljoprivredni sajam u zemlji u poslednjih 20 godina okupio je 2000 izlagaca, a direktno ili posredstvom jugoslovenskih zastupnika i distributera, nastupa 600 stranih firmi iz 60 zemalja sveta, iz Radija 021 izvestava Slobodan Vidović. Otvarajuci 69.

Medjunarodni poljoprivredni sajam, Miroljub Labus je rekao da ce drzava uciniti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sve da pomogne televiziji. U tom smislu, bice olaksana kupovina traktora. "I ove godine cete moci da jedan broj traktora dobijete kroz razmenu, ali trajno resenje je na drugoj strani, u kreditima i u zdravom bankarskom sistemu", rekao je Labus. Prema njegovim recima, 19 banaka u zemlji odobrava kredite za poljoprivredu. Najvise kredita je za kupovinu poljoprivrednih proizvoda, a najmanje za kupovinu opreme za stocarstvo.

Uz to, kamate za dinarske kredite su visoke, a i kratak je rok za vracanje. Potrebno je poverenje u bankarski sistem. Tako ce se stvoriti uslovi za vecu stednju gradjana, a time i za povoljnije kredite, kaze Labus: "Bice jos stednje, bice dugorocne stednje, bice onda i kredita, jer za opremu treba kredita na pet godina i sa kamatnom stopom od 3-4% godisnje". Drzava je za ovu godinu odredila budzet od 7,5 milijardi dinara. Labus je dodao da ce i ove godine, kao i prosle, drzava da otkupljuje viskove poljoprivrednih proizvoda. Prosle godine je drzava istu kolicinu novca dala za puteve i za otkup zita, po 4,5 milijardi dinara. I ove godine je predvidjeno najmanje 2,5 milijardi za otkup zita.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.