Izvor: Radio 021, 25.Feb.2020, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novosadsko svratište već 10 godina pomaže mališanima sa ulice, večeras nastup plesne grupe za sve Novosađane

Novosadsko Svratište za decu i omladinu, dom i jedino utočište za brojne mališane sa ulica, zvanično je napunilo 10 godina postojanja.

Svratište posećuje mnogo korisnika, što s jedne strane ukazuje na veliki broj dece sa ulice, ali i na trud i zalaganje zaposlenih koji svakodnevno pomažu ovim mališanima u različitim aktivnostima. Koordinator u svratištu, psiholog Miloš Raič kaže za 021 da mu je drago što deca imaju poverenja u ovaj sistem zbrinjavanja, te dolaze >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << od ranih jutarnjih sati i ostaju čitav dan.

"Ipak, sat više u svratištu je sat manje na ulici. Kod nas dolaze deca uzrasta od pet do 19 godina, koja imaju kuvane obroke, mogućnost da se okupaju i dobiju čistu garderobu, a uz sve to imaju našu psihosocijalnu podršku i medijaciju za različite situacije. Osim toga, držimo mališanima kreativne i edukativne radionice i naše 'radionice životnih veština', koja su posebno značajne jer ih pripremaju za stvarni, odrasli svet i uče ih radnim navikama i svemu što im u životu direktno znači", priča za 021 Miloš Raič, kome deca tepaju Miša.

Novosađani su se pokazali kao vrlo darežljivi i humani kad je reč o doniranju garderobe, konzervirane hrane i sredstava za higijenu mališanima u svratištu.

"Svakodnevno nam građani donose džakove sa stvarima, a imamo i jednog anonimnog građanina koji svakog utorka donosi tri gajbe voća. To je neverovatno i, uz različite organizacije kojima je stalo do dece, olakšava im život", kaže naš sagovornik.

Svratište za decu i omladinu je projektno finansirana aktivnost Centra za socijalni rad, koji plaća Grad već pet godina. Međutim, Miloš kaže da bi mu najveće zadovoljstvo bilo da ovakva ustanova bude zaista prepoznata i stalno finansirana.

"Voleo bih da što pre postanemo redovna delatnost i licencirana usluga, da ne zavisimo ni od koga, a kako bismo pružili što više deci kojoj je takva pomoć potrebna. Recimo, beogradsko svratište ima jako lep program koji se zove 'Klub 16' gde deca koja prerastu uslugu mogu da rade u kafiću i samim tim stiču radne navike i prekopotreban novac. To je sjajna ideja", navodi naš sagovornik iz Svratišta.

Povodom obeležavanja 10 godina postojanja Svratišta, mališani koji imaju plesnu grupu, pod vođstvom bivšeg korisnika i sadašnjeg volontera Arifa, nastupiće od 19 časova u Eđšegu.

Svi Novosađani pozvani su da podrže decu, koja su se za ovaj nastup vredno pripremala i vežbala svoju koreografiju.

Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.