Novosadski vrtići dobijaju zelene barijere

Izvor: Radio 021, 20.Nov.2014, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novosadski vrtići dobijaju zelene barijere

Sadnjom više od 200 tuja u dvorištima šest novosadskih vrtića JKP "Gradsko zelenilo" nastavlja akciju formiranja zelenih zaštitnih barijera u gradu.

Kako navode u ovom preduzeću, zelene štitove dobiće vrtići "Suncokret" u ulici Alekse Šantića na Grbavici, zatim "Zvončica" u Save Kovačevića, "Cvrčak i mrav" na Trgu Majke Jevrosime na Detelinari, "Vila" u ul. Vojvođanskih brigada, "Cvrčak" u Petrovaradinu i "Svitac" u ulici Stojana Novakovića na Novom naselju. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<

"Lepši i kvalitetniji boravak imaće 1.704 dečaka i devojčica, jer će posađene biljke služiti kao barijera za prečišćavanje vazduha, smanjiće emisiju ugljen dioksida i buku. Brojna istraživanja su dokazala da rastinje smanjuje snagu i brzinu vetra, povećava količinu kiseonika u vazduhu, apsorbuje zagađujuće gasove i prašinu.Zaštitni zid oko svih šest vrtića biće dugačak 260 i visok 1,6 metara, kolika je prosečna visina tuja. Najzeleniji će biti vrtić "Suncokret" koji će dobiti prirodnu ogradu dugu 80 metara", navode u "Zelenilu".

Iz ovog preduzeća podsećaju da je prošle nedelje započeta je akcija formiranja zelenih zaštitnih zidova oko kontejnera. Posađene su 84 tuje na šest lokacija u gradu. Pored estetskog, tuje će imati i praktični karakter – onemogućiće uništavanje travnatih površina, a služiće i kao ekološki štit koji će sprečiti širenje neprijatnih mirisa. Akcija će biti nastavljena u narednom periodu.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.