Novosadski policajci razotkrili život praistorijskih zajednica

Izvor: Press, 25.Maj.2010, 23:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novosadski policajci razotkrili život praistorijskih zajednica

Arheolozi Muzeja Vojvodine i forenzičari novosadske policije zajedničkim umećem otkrili su važne detalje o praistorijskim zajednicama koje su živele u Sremu i Bačkoj.
Ovakav oblik saradnje prvi put je zabeležen u Srbiji, a analizirani su predmeti stari od 2.000 do 7.000 godina.
Ideja o ovoj saradnji nastala je kada je arheolog Lidija Balj, primetila da se na mnogim minijaturnim keramičkim predmetima nalaze tragovi prstiju.
- >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Mi nismo imali objašnjenje za veoma male keramičke predmete. Kada sam obrađivala te predmete, shvatila sam da su pronađeni tragovi prstiju nastali prilikom njihove izrade i da bi detaljnija analiza pružila neke informacije o osobama koje su ih napravile. Na nekoliko predmeta su čak ustanovljeni i otisci papilarnih linija. Muzej Vojvodine je pozvao u pomoć forenzičare. Otkriveno je da su većinu tih predmeta napravila deca - kaže Lidija Balj.
Šef novosadskog odseka Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centra MUP-a Marko Milivojević kaže da forenzičari nisu tačno znali u kakvom projektu učestvuju. Analizu su obavili Marko Milivojević i njegov kolega Branko Došen, a tek naknadno su saznali da je to značajno naučno otkriće.

- Pristupili smo zadatku kao i svakodnevnom poslu. Najpre smo napravili odlivke koje smo reprodukovali na papir, a potom i analizu papilarnih linija i shvatili da su te predmete pravila deca. Kolega Došen i ja imamo iskustvo iz vremena kada su se papilarne linije obrađivale bez kompjuterske analize, što nam je u velikoj meri pomoglo. Iskusan krim-tehničar već na prvi pogled može da zna da li je otisak ostavila osoba muškog ili ženskog pola, starija ili mlađa - kaže Milivojević.
Prva keramička figura koju su analizirali stara je oko 6.500 godina i pronađena je na nalazištu Gomolava kod Rume. Milivojević i Došen su zaključili da je taj predmet napravilo dete.   

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Dnevnik: Forenzičari i praistorijske igračke

Izvor: Mondo, 26.Maj.2010, 12:46

Veštačenjem otisaka prstiju na hiljadugodišnjim zagonetnim keramičkim figuricama novosadski forenzičari otkrili da se radi o dečijim praistorijskim igračkama.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.