Novosadski oslobodioci: Udžbenici prazni, pustite nas da kažemo deci šta je bilo

Izvor: Radio 021, 23.Okt.2017, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novosadski oslobodioci: Udžbenici prazni, pustite nas da kažemo deci šta je bilo

Na svečanoj akademiji povodom 23. oktobra, Dana oslobođenja Novog Sada, poručeno je da bi građani trebalo da se uključe u borbu protiv povampirenog fašizma.

Na današnji dan pre 73 godine, Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije zajedno sa Crvenom armijom oslobodila je Novi Sad. Posle tri i po godine fašističke okupacije, Novi Sad je ponovo bio slobodan grad.

Grad je oslobođenje dočekao sa trećinom stanovnika manje nego pre rata, 20.000 ih je proterano, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << 5.000 ubijeno u stratištima. Šta se dešavalo te jeseni 1944. godine prisetio se i predsednik Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) AP Vojvodine Svetomir Atanacković.

"Burna jesen 1944. godine pokrenula je buru slamanja fašističke nemani koja je nekoliko godina rušila našu domovinu. Oslobađali smo gradove, a trebalo je osloboditi i Vojvodini. Vojvođanske brigade bile su umorene svojim borbama u Bosni, Crnoj Gori, potom i Srbiji. Ipak, krenuli su u oslobađanje Vojvodine. Tri vojvođanske brigade su oslobodile Novi Sad. Grad je bio opljačkan i delimično srušen. Ipak, grad je oslobođen i danas živi. Borci koji su nosili puške su uzeli lopate i počeli da grade fabrike. Moram da pitam, gde su danas te fabrike? Mi moramo ponovo da uzmemo lopate i da ih stvorimo", poručio ja Atanacković.

I ovu, kao i prethodne godine, obeležavaju postupci za rehabilitaciju onih koji su do sada smatrani za kvislinge i pomagače okupatora u Srbiji za vreme Drugog svetskog rata. Osim toga, pokreti u Evropi vođeni populizmom, anti-imigrantskom politikom, pa čak i otvorenim favorizovanjem fašista, dobijaju sve veću podršku. Na to je ukazao i predsednika SUBNOR-a Novog Sada Milan Vukelić.

"Nezamislivo je da se danas stidimo svog antifašističkog nasleđa. Jedna mala slobodoljubiva država je ustala protiv zla i branila se. Nemamo zbog čega da se stidimo (partizanskog) pokreta u koji su bili uključeni svi narodi na ovim prostorima. Trebalo bi da budemo ponosni na naše nasleđe. Pozivamo sve da se uključe u borbu protiv povampirenog fašizma bilo koje vrste, nacionalizma i istorijskog revizionizma", naveo je Vukelić.

Na rehabilitacije četnika osvrnuo se i Atanacković. On je poručio vlastima da im dozvole da uđu u škole i ispričaju deci šta se dešavalo tokom Drugog svetskog rata.

"Neka deca znaju ko su im bili preci. Naša deca to ne znaju. Udžbenici su prazni. Ne može niko i niko nema pravo da izjednačava kolaboracioniste i partizane. Partizan su bili jedno, oni su dali krv da bismo mi danas uživali slobodu", zaključio je on.

Polaganjem venca na Spomen groblju i na spomenik Novosadskom partizanskom odredu na Čeneju gradski čelnici su odali počast svim borcima za slobodu Novog Sada. O Gradu heroju i njegovom oslobađanju čitajte OVDE.

Autor: Zoran Strika

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.