Novosadski beskućnici u prenoćištima duže nego što zakon dozvoljava

Izvor: Radio 021, 16.Sep.2015, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novosadski beskućnici u prenoćištima duže nego što zakon dozvoljava

Iako je Novi Sad prvi grad u Srbiji koji je napravio sklonište za beskućnike, i dalje ne postoji registar za ovu ugroženu socijalnu grupu.

Sačiniti registar beskućnika bilo bi od koristi za državu, ali je ovaj potez sam za sebe poduhvat. Naime, prihvatni centri i centri za socijalni rad evidentiraju i staraju se o licima koja im se jave, dok je mnogo veći broj novosadskih beskućnika koji se nikome ne prijave. Kako za 021 kažu u Centru za socijalni rad, popunjavaju se kapaciteti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Prenoćišta za beskućnike, a od novembra prošle godine do aprila ove godine zbrinuta su 32 muškarca i osam žena.

"Kapacitet Prenoćišta za beskućnike je 28 mesta za muškarce i sedam mesta za žene. Kapaciteti Prenoćišta za muškarce su tokom zimskog perioda uglavnom popunjeni, dok je kod žena bilo slobodnih mesta", kažu u Centru za socijalni rad.

Beskućnici su uvek bila marginalizovana grupa, a smanjenje životnog standarda svih građana se odražava i na mogućnost države da pomogne svima bez krova nad glavom. Kako za 021 kaže zamenik Pokrajinskog zaštitnika građana Stevan Arambašić, nije uočena tendencija većeg porasta broja beskućnika, ali se oni u prihvatilištima obično zadržavaju duže nego što je to zakonom dozvoljeno. Uzrok kršenja zakona je logičan - kapaciteti drugih ustanova socijalne zaštite nisu dovoljni da bi primili sve beskućnike, a socijalni radnici i ustanove ne mogu jednostavno da ih vrate na ulicu, naročito kada je zima, naročito kada se radi o deci i ženama.

Kako kaže Arambašić, Novi Sad je jedna od retkih opština sa ovako dobro organizovanom pomoći, a druge se nekako snalaze.

"Pokrajinski zaštitnik građana je u dosadašnjem radu utvrdio da oko 80 odsto centara za socijalni rad u Vojvodini nema prihvatne stanice i prihvatilišta za odrasle i starije osobe, pa su neke opštine razvile alternativne oblike zaštite, kao što su socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima, urgentni smeštaj i slično. Usluge prihvatnih stanica i prihvatilišta za odrasla i starija lica najčešće koriste osobe koje nemaju gde da žive, o kojima nema ko da se stara, osobe koje se zateknu u skitnji, kojima je potrebna medicinska zaštita, kao i žrtve porodičnog nasilja", navodi Arambašić.

Kako naglašava, zbog manjka mesta u postojećim prihvatilištima, često je veoma teško naći odgovarajuće mesto, a potrebno je obezbediti i preobimnu dokumentaciju za smeštaj korisnika. "To značajno otežava reagovanje u hitnim slučajevima", dodaje naš sagovornik.

Inače, u Centru za socijalni rad naglašavaju da prenoćište postoji već šest godina, što je retkost u okolini. Ovaj objekat počinje sa radom u novembru, ima noćnog čuvara, a radiće od 19 do 7 časova u sva tri objekta - dva za beskućnike, jedan za beskućnice. Muškarci će boraviti u objektima u blizini Centra za socijalni rad, a žene u objektu u Temerinskoj 6.

Podsetimo da i Gerontološki centar u prostorijama svog Prihvatilišta za stara i odrasla lica brine o novosadskim i beskućnicima iz prigradskih naselja. Kako dolazi do toga da oficir, poslovođa ili medicinska sestra postanu beskućnici, pročitajte u našoj reportaži OVDE. (Gorica Nikolin - Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli )

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.