Izvor: B92, 01.Sep.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novosadski Romi sve češće meta napada

Novi Sad -- Grupa alkoholisanih lica fizički je napala i na nacionalnoj osnovi vređala dvojicu Roma u Novom Sadu, saopštio je u ponedeljak portparol novosadske policije Stevan Krstić, navodeći da su dvojica izgrednika uhapšena. Krstić je rekao na konferenciji za novinare da je više alkoholisanih lica, bez ikakvog povoda i razloga, u nedelju rano ujutro, u blizini novosadske Najlon pijace, rukama tuklo i po nacionalnoj osnovi vređalo Ljumnima i Seljatina Kolovatija iz prigradskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << romskog naselja Veliki rit. Ljumnim i Seljatin Kolovati, za koje Krstić nije mogao da precizira starosnu dob, zadobili su više lakih telesnih povreda.

Policija je navela da su uhapšeni Jovan Dabić (1980) i maloletni K.B. (1986) iz Novog Sada, a da se za dvojicom počinilaca, čiji je identitet utvrđen, još traga. Portparol policije naglasio je da je juče održan sastanak predstavnika novosadskog SUP-a, Udruženja Roma "Veliki Rit" i Matice Aškalija Novog Sada kako bi ubuduće bili izbegnuti slični incidenti. Predsednik Udruženja Roma "Veliki Rit" Radojko Nikolić rekao je agenciji Beta da su nasilnici braću Kolovati tukli ne samo rukama, već i bejzbol palicama i lopatama.

Nikolić je demantovao navode pojedinih novosadskih medija da su pijani huligani pretukli i 12-godišnjeg dečaka romske nacionalnosti, a to je Beti rečeno i na hirurškom prijemnom u pokrajinskoj i Dečjoj bolnici. Nikolić je, međutim, rekao da su napadi i vređanja Roma postali učestala pojava, i ocenio da se radi o "organizovanom nasilju".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.