Novosadske bolnice i zdravstveni centri zaobiđeni u državnoj akciji obnove ustanova?

Izvor: Radio 021, 25.Jan.2016, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novosadske bolnice i zdravstveni centri zaobiđeni u državnoj akciji obnove ustanova?

Novosadske, ali i zdravstvene ustanove širom Vojvodine, trenutno su izostavljene iz akcije obnove zdravstvenih ustanova u Srbiji, koju sprovodi novooformljena Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima.

U novembru prošle godine je premijer Srbije najavio obnovu zdravstvenih ustanova širom zemlje, te formiranje Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima koja će sprovoditi i pratiti ceo projekat. Kancelarija je formirana, na njenom čelu je nekadašnji direktor CESID-a Marko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Blagojević, a najavljena je rekonstrukcija oko 3.000 zdravstvenih objekata za nekoliko godina. Naglašeno je da će se renovirati i ustanove pod ingerencijom lokalnih samouprava, tj. koje finansiraju i opštine.

Neki radovi su u toku, a pre njih je Kancelarija dopisom od zdravstvenih ustanova tražila informacije o radovima koje je potrebno obaviti u bolnicama, urgentnim centrima i ostalim objektima. Međutim, među prioritetima se, izgleda, za sada ne nalazi nijedna ustanova u Vojvodini, što pokazuju izveštaji o radovima u toku na sajtu Ministarstva zdravlja.

Kako za 021 kažu u Dečijoj bolnici, niko ih nije kontaktirao i pitao šta je potrebno rekonstruisati, okrečiti ili sanirati. U Kliničkom centru Vojvodine kažu da nisu ni uključeni u akciju.

"Klinički centar Vojvodine nije obuhvaćen akcijom sanacije i adaptacije zdravstvenih ustanova koju sprovodi Ministarstvo zdravlja", kažu za naš portal u KCV. Podsetimo, Klinički centar Vojvodine sastoji se od 18 klinika, porodilišta (Betanija) i pet centara (uključujući Urgentni centar).

Međutim, u Domu zdravlja "Novi Sad" kažu za 021 da je ova ustanova početkom novembra poslala dopis po zahtevu Sektora za međunarodnu saradnju i evropske integracije Ministarstva zdravlja sa spiskom objekata - njih 11, za izradu fasada. "Nismo dobili još nikakav odgovor. Takođe smo krajem decembra 2015. godine poslali dopis Gradu, a po zahtevu Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije, za obnovu objekata javne namene tj. objekata Doma zdravlja 'Novi Sad' sa detaljnim podacima i potrebnim iznosom. Takođe, zaključno sa današnjim danom, nismo dobili nikakav zvaničan odgovor", poručuju za 021 u Domu zdravlja.

Kada će i da li će novosadske ustanove biti rekonstruisane, nismo uspeli da saznamo ni nakon dvonedeljnog insistiranja na odgovorima. Iako nam je u sektoru za odnose s javnošću inicijalno rečeno da su odgovori na naša pitanja spremni, oni redakciji 021 nisu prosleđeni ni nakon 14 dana, uprkos stalnim pozivima i insistiranju.

Za Klinički centar Vojvodine ima nade?

Podsetimo da je obnova Kliničkog centar Vojvodine, kao i ostala tri klinička centra u Srbiji, planirana godinama. O obnovi svih kliničkih centara govori se od 2006. godine, a kredit u iznosu od oko 200 miliona evra podignut je od Evropske investicione banke za ovu namenu još 2008. godine. Rekonstrukcija je trebalo da bude gotova 2012. godine, ali tada još nisu bili urađeni ni projekti za sve centre, uključujući i Klinički centar Vojvodine.

Kako se navodi u izveštaju na sajtu Ministarstva zdravlja, projektna dokumentacija za KCV (ali i Klinički centar Srbije), završena je tek početkom oktobra prošle godine, a glavni projekat usvojen je početkom novembra 2015. Tada je doneta i odluka za pokretanje javne nabavke za izvođenje radova i to u Kliničkom centru Srbije. Doduše, u KCV za naš portal kažu da očekuju radove u najskorije vreme.

"Rekonstrukciju obuhvata lamela B i C, što znači preseljenje klinika, proširivanje dijagnosticionih kapaciteta, poboljšanje uslova rada medicinskog osoblja, kao i još bržu i još bolju zdravstvenu uslugu pacijentima. Projekat izgradnje postojećih lamela B i C je završen, a očekujemo u najkraće vreme da nadležni republički organi donesu odluku o početku izgradnje", navode u KCV.

Inače, izveštaje o aktivnostima na rekonstrukciji kliničkih centara u Srbiji, kao i izveštaje o radovima na zdravstvenim ustanovama, mdostupni su na sajtu Ministarstva zdravlja.

Autorka: Gorica Nikolin (gorica@021.rs)

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.