Novosadska „Doris” osvaja Ameriku

Izvor: Politika, 30.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novosadska „Doris” osvaja Ameriku

Igra Zdravka Živkovića, proglašena za najbolju „mozgalicu” 2009. godine u specijalizovanom američkom časopisu „Gejms”, prodaje se za 125 dolara. – Kultura društvenih igara

Specijalno za „Politiku”

Vašington, 30. novembraZahvaljujući Novosađaninu Zdravku Živkoviću, raznovrsno tržište božićnih poklona u Americi obogaćeno je jednom originalnom matematičkom slagalicom za jednog ili dva igrača. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << U najnovijem decembarskom izdanju američkog mesečnika „Gejms”, igra „Doris”, autora Zorana Živkovića, koju proizvodi kompanija iz Merilenda „Kejdon”, proglašena je za najbolju slagalicu u 2009. Od mnogih drugih „mozgalica”, „Doris” se izdvaja po neograničenom broju kombinacija i, kako ističu specijalci za igre, ona baš zbog toga ne može nikome nikada da dosadi. Sastoji se od 24 osmougaonih pločica raspoređenih na četiri polja u tri boje, a igra se po jednostavnom pravilu slaganja pločica na polje sa istom bojom. Ima beskonačan broj rešenja. Igraju je deca i stariji ljudi, zainteresovani da vežbaju moždane vijuge. „Doris” je skuplja od mnogih drugih igara u američkim prodavnicama, staje 125 dolara, ali posle preporuke prestižnog časopisa „Gejms” nema nikakve sumnje da će se ona brzo rasprodati. Jer brojni ljubitelji svakakvih igara u SAD ne pitaju za cenu kada izađe nešto ovako originalno kao što je kreacija Zdravka Živkovića.

Za njega specijalizovani sajtovi i časopisi kažu da je po profesiji bankar, da je završio ekonomiju u Novom Sadu (1978), a postdiplomske iz marketinga u Beogradu (1982). Kasnije je pohađao magistarske studije u Beogradu koje je organizovao američki „Džordž Vašington” univerzitet. Od 2000. godine, Zdravko se posvetio kreiranju novih igara i slagalica. Tokom 2001. počeo je internetsku korenspondenciju sa Kejt Džons iz merilendske firme za proizvodnju i dizajn igara „Kejdon” i njegove igre „Kjub brik” i „Kalar ap” su već na jesen iste godine bile upakovane za nezasito američko tržište. Zdravko je „Kejdon” ovlastio za ekskluzivnog zastupnika u Americi.

„Gejms” je, inače, najugledniji specijalizovani časopis za širok dijapazon društvenih igara, omiljenoj i rasprostranjenoj zabavi širom Amerike. Svakog meseca eksperti iz ovog časopisa isprobavaju nove i stare igre u različitim kategorijama. Posle stručne ocene slede ozbiljni prikazi pojedinih najzanimljivijih noviteta. Naročito se cene kritike zamenice glavnog urednika Robin Kuk, čiji je sud o društvenim igrama neprikosnoven. Američki igrači udružuju se u posebna društva na nacionalnom ili lokalnom nivou. Američki Srbin Siniša Dragić godinama je bio član „Vitezova četvrtastog stola”, jednog od najpoznatijih američkih društava ljubitelja igara.

„Dvaput godišnje članovi društva bi organizovali nedelju dana u nekom letovalištu, i tada bismo se svi okupili i vreme posvećivali igranju najraznovrsnijih apstraktnih strateških igara kao što su različite vrste šaha”, kaže za „Politiku” Siniša Dragić, koji je odnedavno opet postao Beograđanin, posle dvadesetogodišnjeg života u Virdžiniji.

Siniša Dragić je dugo preplaćen na časopis „Gejms” i nije ga se odrekao ni u Beogradu.

„Igra koja stigne na stranice ovog časopisa automatski je lansirana u američku orbitu. Postoje i igre za sva vremena koje su već pedeset godina na top-listi i sve su popularnije, kako sazrevaju. Posebna rubrika bavi se usavršavanjem i promenom pravila igre. Svake godine se proglašavaju i najbolje nove igre u različitim kategorijama. Preporuka „Gejmsa” je vrsta garancije da će novi izum zagrejati američku publiku. Kompanija „Kejdon” je mala specijalizovana firma sa velikim ugledom i u njihovim prodavnicama nijedna igra nije jeftinija od sto dolara”, priča Siniša Dragić. U Virdžiniji, kako dodaje, postoje i udruženja srpskih Amerikanaca koji organizuju turnire. Jedan od njih je Preferans klub „Duško Vujačić”, sa svojim sajtom i poznatim turnirima u regionu američke prestonice. Trofeje na turnirima preferansa najčešće odnose visoki profesionalci, elektrotehničke struke, zaposleni na ovdašnjim fakultetima, institutima ili kompanijama visoke tehnologije. Najčešće su to Amerikanci srpskog porekla.

Z. Šuvaković

[objavljeno: 01/12/2008]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Igra Novosađanina Z. Živkovića najbolja slagalica u 200

Izvor: Kurir, 01.Dec.2008, 01:37

BEOGRAD, 30. novembra (Tanjug) – Zahvaljujući Novosađaninu Zdravku Živkoviću, raznovrsno tržište božićnih poklona u Americi obogaćeno je jednom originalnom matematičkom slagalicom za jednog ili dva igrača, piše sutrašnja "Politika". U najnovijem decembarskom izdanju američkog mesečnika...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.