Izvor: Radio 021, 24.Nov.2020, 11:04

Novosađani uredili 12 malih javnih površina u 2020. godini

Dvanaest malih javnih površina u Novom Sadu i okolini uređeno je tokom 2020. godine, u okviru konkursa "Nova mesta - mikrogranting".

Neki od 13 projekata Novosađana koji su prošli na konkursu obuhvatili su pravljenje oaze za odmor i druženje postavljanjem klupa i stola sa šahovskom tablom na Novom naselju (ulica Kaće Dejanović), zatim pergolu u Ledincima (Zmaj Jovina ulica), novi kutak na Adicama (ulica Marije Bursać) gde sugrađani sada imaju više mesta za druženje i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << gde su posađena i nova stabla, saletlu na Detelinari (Omladinskog pokreta) i postavljanje urbanih klupa u dvorištu kod Turgenjeve ulice i Bulevara oslobođenja.

Osim navedenih, novosadska udruženja građana i stambene zajednice postavili su mobilijar i tako stvorili nove i čistije oaze za uživanje i na Limanu 1 (iza kafea "Beza"), Klisi (Sentandrejski put BB), Šodrošu (Ribarsko ostrvo), Novom naselju (Partizanskih baza), u Petrovaradinu (Zlatarićeva/Božidara Adžije), Rumenki (okolina FK Jedinstva) i Stepanovićevu (Milunke Savić), gde je prebačena saletla sa Limana. Uređenje javne površine i postavljanje mobilijara na lokaciji Beogradski kej 39 pomereno je za proleće 2021. godine, zbog drugih radova u toj ulici.

Nova mesta, odnosno uređene male javne površine, predstavljaju i nove lokacije za različite kulturne sadržaje u budućoj Evropskoj prestonici kulture, pa je tako novo mesto uređeno na prethodnom konkursu 2018. godine – Bici oaza, ove godine bilo lokacija za Knjiško veče Milana Mumina u okviru Kaleidoskopa kulture. Upravo je Kaleidoskop kulture ove godine u nedelji arhitekture posvetio tribinu konkursu "Nova mesta – Mikrogranting", na kojoj se diskutovalo o rezultatima i prednostima tog konkursa i to baš na lokaciji koja je uređena ove godine – u dvorištu ulice Kaće Dejanović. Na ovoj tribini, predsednik Društva arhitekata Novog Sada i predsednik komisije na konkursu, Miljan Cvijetić, istakao je da građani do sada "nisu imali prilike da učestvuju u oblikovanju grada, a sada imaju poziv da neku svoju ideju pretoče u stvarnost i dobiju sredstva za to". 

Celu tribinu možete da pogledate na Youtube stranici Novi Sad – Evropska prestonica kulture. Pored Društva arhitekata Novog Sada, koji su partneri projekta, članovi žirija su i iz JKP Gradsko zelenilo Novi Sad i Fondacije "Novi Sad – Evropska prestonica kulture".

Konkurs "Nova mesta – Mikrogranting" prvi put je realizovan 2018. godine, u sklopu priprema Novog Sada za titulu Evropske prestonice kulture, kroz projekat iz Aplikacione knjige "46 urbanih džepova".

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Novosađani uredili 12 malih javnih površina u 2020. godini

Izvor: NoviSad.com, 24.Nov.2020

Dvanaest malih javnih površina u Novom Sadu i okolini uređeno je tokom 2020. godine, u okviru konkursa „Nova mesta – mikrogranting“. LedinciNeki od 13..

Nastavak na NoviSad.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.