Novosađani rasturali lažne dolare po Crnoj Gori

Izvor: Radio 021, 12.Nov.2015, 08:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novosađani rasturali lažne dolare po Crnoj Gori

Crnogorska policija saopštila je da je pet osoba, dva državljanina Srbije i tri državljanina Crne Gore, osumnjičeno da je na teritoriji te države stavilo u promet 246 falsifikovanih novčanica u apoenima od po 100 američkih dolara, čime su za sebe pribavili protivpravnu imovinsku korist od oko 18.000 evra.

Savetnica crnogorskog MUP-a za medije Tamara Popović rekla je da su službenici Odseka za suzbijanje privrednog kriminaliteta, u saradnji s Tužilaštvom i po njegovom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << nalogu, realizovali aktivnosti u okviru međunarodnog predmeta "Frenklin", koji se odnosi na otkrivanje, sprečavanje i suzbijanje falsikovanja novca na međunarodnom nivou, u okviru kojeg su juče protiv njih podnete krivične prijave.

Popović je rekla da su predmet "Frenklin2 zajedno realizovale policije pet država – Crne Gore, Srbije, Rumunije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, uz učešće SELEC centra u Bukureštu.

Krivične prijave su podnete protiv D. D. (33) i S. S. (30) iz Novog Sada, J. V. (25), Lj. Đ. (25) iz Podgorice i S. K. (20) iz Bara. D. D. (33) iz Novog Sada, s prebivalištem u Temerinu, i J. V. (25) iz Podgorice sumnjiče se da su 30. avgusta prošle godine u pošti u Podgorici stavili u promet 96 falsifikovanih novčanica u apoenima od po 100 američkih dolara, čijom su konverzijom dobili 6.900 evra.

"Sumnja se i da je J. V. 29. oktobra prošle godine, zajedno s Lj. Đ. iz Podgorice, u promet stavio još dve falsifikovane novčanice od po 100 USD tako što ih je taksi vozač jedne firme preuzeo i na benzinskoj pumpi u Bloku V u Podgorici ih za njih konvertovao za 120 evra", dodala je Popović.

S. K. iz Bara, s prebivalištem u Podgorici, sumnjiči se da je 1. septembra prošle godine, u pošti Crne Gore u Podgorici, u opticaj stavio 14 falsifikovanih novčanica u apoenima od po 100 USD, za koje je konverzijom valute dobio oko hiljadu evra. Ta osoba sumnjiči se i da je istog dana u Baru, takođe u pošti, stavila u promet 50 falsifikovanih novčanica u apoenima od po 100 USD, za koje je dobila oko 3,64 hiljada evra.

Popović je kazala da je Lj. Đ, kako se sumnja, 29. oktobra prošle godine vozaču jedne taksi firme uslugu prevoza platio falsifikovanom novčanicom od 100 dolara, po osnovu čega je dobio kusur od 70 evra.

Policija je, u okviru međunarodnog predmeta "Frenklin", u odvojenoj aktivnosti procesuirala još S. S. (30) iz Novog Sada, koji se sumnjiči da je 26. avgusta 2014. godine u pošti u Budvi u promet stavio 83 falsifikovane novčanice u apoenima od po 100 USD, čijom konverzijom je dobio oko 5,97 hiljada evra.

Krivična prijava protiv D. D., J. V., S. K. i Lj. Đ. podneta je Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, dok je krivična prijava protiv S. S. podneta Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.