Novosađani poručili: Stop fašizmu

Izvor: Novine novosadske, 03.Sep.2012, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novosađani poručili: Stop fašizmu

Nekoliko stotina građana Novog Sada okupilo se danas na mirnom protestu nazvanom ”Stop mržnji – stop fašizmu”, ispred Filozofskog fakulteta, na kojem je vraćena tabla sa imenom Zorana Đinđića, koja je proteklog vikenda skinuta sa te ustanove.
- Još uvek ima onih koji govore jezikom mržnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Novine novosadske << i šovinizma, kao da živimo istoriju koja se beskonačno ponavlja – izjavio je jedan od organizatora skupa Dinko Gruhonjić, uz poruku da Novi Sad neće dozvoliti takve stvari i da će uvek ”izaći na crtu onima koji mrze”.
Gruhonjić je dodao da sve što se dešava, od odluke Ustavnog suda Srbije o nadležnostima Vojvodine, do poslednje izjave ministra Velimira Ilića o pokrajini, govori da ”ludilo devedesetih još nije prestalo i da ta nezasita zver pokušava da zagorča život i našoj deci”.
Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić, koji je u društvu saradnika prisustvovao skupu ispred Filozofskog fakulteta izjavio je da građani Novog Sada i Vojvodine neće dozvoliti da se ruši uspomena na Zorana Đinđića i sve što je učinio za Srbiju.
- Nećemo dozvoliti šovinizam i mržnju u Vojvodini, a onima kojima je linč postao normalna stvar, poručujemo da tako neće moći – izjavio je Pajtić.
Komentarišući poruku na grafitu koji je ispisan tokom vikenda, u kom je, između ostalog, napisano ”Vojvodina je sledeća”, Pajtić se osvrnuo i na političku situaciju u pokrajini.
- U proteklom periodu nasrtaji i otimačina odbornika u lokalnim samoupravama jasno pokazuju namere određenih stranaka da destabilizuju pokrajinu. Jedino što može biti legitimno jeste da vlast formira onaj ko je dobio poverenje građana, ali raskidanje uspešnih koalicija na lokalnom nivou nikako ne može biti legitimno – dodao je Pajtić.
Poslednji šraf na tabli sa imenom Zorana Đinđića simbolično je zavrnuo prof. dr Goran Stojanović, sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, koji je jedan od dobitnika prestižne nagrade koja nosi ime pokojnog premijera.

Grafit na kojem je bilo ispisano ”Pavličić ustaša”, ”Gotov je”, ”Sledeća je Vojvodina”, jutros je prekrečila uprava Filozofskog fakulteta.

Aleksandar Vukovac


Nastavak na Novine novosadske...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Novine novosadske. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Novine novosadske. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.