Izvor: Radio 021, 19.Apr.2021, 16:10

Novinarstvo na udaru: Pritisak nad redakcijom 021 i pretnje novinarki iz Inđije

Na zidu kuće u centru Novog Sada, u kojoj je smeštena redakcija radija i portala 021, u nedelju ujutru osvanuli su nacionalistički plakati.

Na plakatima se nalazila poruka: "Autonomaši, ovo je Srbija", a zalepljeni su jedino na zidu kuće Radio-difuznog preduzeća 021.

Desničarska organizacija "Tradicionalisti" javno se pohvalila lepljenjem plakata. Iako nisu direktno pominjali Medijsku kuću 021, organizatori su naveli da su "poslali jasnu poruku svim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << autonomašima", kao i da "osuđuju svako delovanje separatističkih organizacija na prostoru severa Srbije" i da će "uraditi sve da spreče ciljeve tih organizacija". 

Medijska kuća 021 smatra ovakav potez činom pritiska na nepristrasno izveštavanje za koje se zalažu novinarke i novinari naše redakcije. Povodom oblepljivanja plakata i poruka na društvenim mrežama, 021 je kontaktirao nadležne organe, te Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Redakcija 021 se i ranije suočavala sa pritiscima sa raznih strana, posebno putem društvenih mreža, međutim ovaj čin prevazilazi te okvire, s obzirom na to da su organizatori odlučili da pošalju poruku da znaju gde smo i da je danas meta zid, a da bi sutra mogao da bude bilo ko.

Nezavisno udruženje novinara Srbije reagovalo je zbog lepljenja plakata, ali i zbog pretnji upućenih novinarki iz Inđije Verici Marinčić. Kako navode, ovakve slučajevi zabrinjavaju.

"Zabrinuti smo zbog ovakvih stvari i očekujemo od predstavnika vlasti da osude ovakve reči koje u sebi nose ili mogu da nose ozbiljne pretnje. Ukoliko se propusti da se osudi, šalje se loša slika da su ovakve poruke dozvoljene. NUNS u oba ova slučaja izražava duboku zabrinutost, budući da postaje veoma primetno da novinari u Srbiji su sve češće pod udarcima pretnji i pritisaka", navode u NUNS-u.

NUNS navodi da će ove slučajeve registrovati u Bazi napada i pritisaka na novinare, kao i njihovoj regionalnoj bazi SafeJournalists.net, a o svemu će obavestiti međunarodne organizacije.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NDNV i NUNS osudili pritiske na novinare i redakciju novosadskog portala 021

Izvor: Danas, 19.Apr.2021

Nezavisna udruženja novinara Vojvodine i i Srbije NDNV i NUNS osudila su danas u odvojenim saopštenjima pritiske na novinare i redakciju novosadskog portala 021, ocenivši kako postaje "veoma primetno da su novinari u Srbiji sve češće pod udarima pretnji i pritisaka", uz zahtev da se stvori društvena...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.