Novinarska i medijska udruženja: Nametanje nelegitimne strategije

Izvor: Radio 021, 09.Apr.2018, 17:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novinarska i medijska udruženja: Nametanje nelegitimne strategije

Novinarska i medijska udruženja danas u zajedničkom saopštenju ukazuju da je Nacrt strategije razvoja javnog informisanja do 2023. godine, koji bi, prema najavama Ministarstva kulture i informisanja, uskoro trebalo da uđe u javnu raspravu, nelegitiman dokument, izrađen bez učešća relevantnih predstavnika struke i civilnog društva.

Neprihvatljivo je da se ovako važan dokument, koji bi u značajnoj meri trebalo da odredi sudbinu novinara, medija i medijskih sloboda u narednih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << pet goduna, pa i duže, suprotno demokratskoj proceduri, donosi bez jasne metodologije, široke participativnosti, ali i bez predstavnika reprezentativnih novinarskih i medijskih udruženja, ističe udruženja.

Novinarska i medijska udruženja koja su, nezadovoljna kadrovskim rešenjima u vreme izrade Nacrta strategije, metodologijom, strukturom i ovlašćenjima članova Radne grupe, istupila iz njenog sastava, upozoravaju na nameru Ministarstva kulture i informisanja da ovaj dokument nametne medijskoj zajednici.

"Zato ćemo iskoristiti sva demokratska sredstva da se tome suprotstavimo i javnosti ponudimo svoje viđenje nove medijske regulative, posebno zabrinuti najavom državnog sekretara Aleksandra Gajovića o povrataku države u medijsko vlasništvo. Takvo retrogradno rešenje može imati dramatično negativne posledice po medijsku scenu, već suočenu sa veoma ozbiljnim problemima i dodatno će ugroziti medijske slobode i medijski pluralizam", navodi se u saopštenju.

Novinarska i medijska udruženja su uverena da Nacrt strategije, zasnovan na interesima vlasti, a ne struke i javnog interesa građana, neće biti moguće suštinski izmeniti tokom javne rasprave.

"Prema našem stavu, najbolji izlaz iz novonastale situacije bilo bi formiranje nove radne grupe sa osobama visokog profesionalnog i moralnog integriteta, medijskim stručnjacima i predstavnicima relevantnih novinarskih i medijskih udruženja, kao i organizacija civilnog društva, kao zastupnika interesa građana u ovom procesu", dodaju u saopštenju.

Potpisnici zajedničkog saopštenja su: Asocijacija medija (ASMEDI), Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Lokal pres (LP) i Udruženje novinara Srbije (UNS).

Autor: 021.rs

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.