Novinar i književnik Dušan Šijački sutra dobija bistu u Futogu

Izvor: Radio 021, 18.Okt.2018, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novinar i književnik Dušan Šijački sutra dobija bistu u Futogu

Novinar i književnik Dušan Šijački sutra će dobiti bistu na platou Kulturnog centra "Mladost" u Futogu.

Bista se u centru Futoga postavlja na inicijativu Društva novianara Vojvodine, a delo je vajara dr Vladimira Jokanovića. Otkrivanje je u 11 časova.

Dušan Šijački je rođen u Futogu 11. marta 1882. godine, a školovao se u Beogradu. Kao gimnazijalac od 1897. godine je počeo da se bavi novinarstvom u "Socijaldemokratiji" i Skerlićevim "Radničkim novinama", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kao i u šaljivom listu "Šilo". Radio je kao novinar u više novina, a sa braćom Stevanom i Gavrilom je osnivač Radničke umetničke grupe "Abrašević" u Beogradu. U januaru 1913. godine osnovao je i "Balkanske novine", prvi srpski tabloid.

Po izbijanju Prvog svetskog rata služi kao dobrovoljac, iako je od rođenja imao iščašen kuk, a potom nastavlja da radi kao novinar na Krfu kao dopisnik srpske Vrhovne komande i dalje u Ženevi, Parizu i Njujorku. Za vreme i posle rata objavljuje i novine "Vidovdan", koje sadrže bogatu foto građu o srpskoj vojsci i dinastiji Karađorđević tokom Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata.

Posle rata 1922. godine bio je predsednik Beogradske sekcije Jugoslovenskog novinarskog udruženja. Tada objavljuje niz knjiga, između ostalog o Nikoli Pašiću, a kao monarhista i blizak Karađorđevićima biće sekretar kralja Aleksandra Karađorđevića, kao i novinar pres-biroa ove dinastije, odnosno njihov portparol.

U biografiji se ne navodi šta je radio tokom i posle Drugog svetskog rata, ali je izvesno da mu kao monarhisti nova vlast nije bila naklonjena. Ono što je zabeleženo je da je Šijački, zaboravljen i siromašan, umro 10. avgusta 1958. godine kao beskućnik na poslednjoj tramvajskoj stanici na Voždovcu, u Beogradu. Decenijama posle smrti otkrivena su dva njegova dela pisana posle Drugog svetskog rata, "Moje bačko selo pod Fruškom gorom" i "Futog koga više nema" koja se čuvaju u Matici srpskoj. Prvo delo je objavljeno pre desetak godina kao fotomonografija.

Odluku o postavljanju spomenika odobrio je Savet za kulturu 2015. godine, a od ranije jedna ulica u Futogu nosi ime po Dušanu Šijačkom.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.