Izvor: Radio 021, 17.Dec.2019, 21:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novinar 021 Zoran Strika proglašen za najboljeg mladog novinara u Srbiji

Novinar Radija i Portala 021 Zoran Strika dobitnik je ovogodišnje nagrade "Marina Kovačev" za 2019. godinu za najboljeg mladog novinara u Srbiji, koju dodeljuje Novosadska novinarska škola.

To je saopšteno večeras na ceremoniji dodele u Novom Sadu. Članovi žirija bili su Vesna Radojević (KRIK), Dina Đorđević (CINS), Gordana Bjeletić (Južne vesti), Svetlana Bošković (Fondacija Marina Kovačev) i Siniša Isakov (profesor na Akademiji umetnosti).

Kako je naveo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << žiri, svojim celokupnim radom protekle godine Zoran Strika se izdvojio među brojnim kandidatima koji u konkurisali za Godišnju nagradu "Marina Kovačev", a u svojim tekstovima i prilozima se bavio temama od izuzetnog značaja za javni interes.

Strika kaže da je nagrada priznanje za uspešnu godinu u profesionalnom smislu, ali i motivacija za dalji rad.

"Postoji dosta mladih novinara koji zaslužuju jedno ovakvo priznanje i koji u svojim redakcijama rade dobar posao i svakodnevno su na usluzi građanima. Uz dužno poštovanje kolegama i koleginicima iz drugih nezavisnih medija i istraživačkih centara, koji rade odličan i važan posao, drago mi je što je žiri prepoznao rad lokalnog novinara, jer su upravo lokalni mediji ta prva linija odbrane javnog interesa i prva adresa kojoj će se nezadovoljni i zabrinuti građani obratiti. U krajnje nezahvalnoj situaciji kada mediji koji se trude da pristojno i profesionalno obavljaju svoj posao bivaju prokazani kao neprijatelji naroda ili opozicioni plaćenici, važno je da postoje i ovakvi trenuci koji će da ohrabre mlade ljude da se bave jednim od najvažnijih poslova za društvo u kojem živimo. Na kraju, hvala redakciji 021 što mi je dala priliku da radim ono što zaista želim i volim".

Od 2001. godine ova nagrada se dodeljivala novinarima iz Novog Sada koji se istaknu u oblasti informativnog, analitičkog ili istraživačkog novinаrstva. Od ove godine nagrada nosi ime Marine Kovačev, istaknute mlade novinarke i aktivistkinje i dodeljuje se novinarima sa teritorije cele države.

Nagrada se dodeljuje novinarkama i novinarima do 30 godina starosti koji su profesionalno zaposleni, dopisnici, honorarni saradnici, frilenseri ili volonteri u domaćim i stranim štampanim, elektronskim i onlajn medijima koji imaju redakcije u Republici Srbiji, bez obzira na jezik na kojem se sadržaj medija objavljuje.

Među prethodnim dobitnicima koji su poneli ovo prestižno priznanje su još četvoro novinara Medijske kuće "021", a to su Žarko Bogosavljević, Aleksa Vukovac, Asja Francisti i Dejan Stojičić.

Zoran Strika je rođen 1995. godine u Novom Sadu, a na Radiju i Portalu 021.rs je od 2015. godine. Osim toga, pisao je za Fairpress.eu, studentske medije Žurnalist i Univerzitetski odjek. Njegovi tekstovi su objavljivani u još nekoliko domaćih i regionalnih medija poput nedeljnika Vreme i portala Cenzolovka, a prenošeni su i na mnogim nacionalnim i regionalnim medijima poput B92, RTS, N1, Nedeljnik, Blic, Buka, Autonomija...

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.