Novim zakonom će se promeniti nadležnosti ombudsmana

Izvor: Radio 021, 14.Okt.2017, 20:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novim zakonom će se promeniti nadležnosti ombudsmana

Zaštitnik građana Zoran Pašalić kazao je da ombudsman, trenutno, svojim ingerencijama ne može u potpunosti da pomogne građanima, ali da će se to promeniti novim zakonom.

Pašalić je ocenio da je tačna konstatacija evropskih parlamentaraca da je ombudsman trenutno "tigar bez zuba" jer njegove nadležnosti i ingerencije nisu dovoljne da može da deluje na način na koji bi građani bili zadovoljni.

"To je konstatacija evropskih parlamentaraca i to važi za sve >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ombudsmane u svetu. Sadašnjim položajem njegove preporuke ne moraju biti prihvaćene po svaku cenu. Potrebno je da iza toga stoji nešto jača ombudsmanska reakcija", naveo je Pašalić za RTS.

On očekuje da će se sa izradom novog zakona kojim će se proširiti nadležnosti ombudsmana početi polovinom decembra. Pašalić je dodao da Srbija nema uzora kada se bude pisao zakon o obudsmanu.

"Postoje različita rešenja, od toga da su zaista ovlašćenja zaštitnika građana takva da može da vrši kontrolu mnogih institucija koje sada po zakonu ne može, na primer, sudove, neke delove izvršne vlasti", objašnjava Pašalić.

On je istakao da se građani ombudsmanu najčešće žale na sudove, pojedine delove izvršne vlasti, lokalnu samoupravu, iz oblasti koje tretiraju finansije, ekonomske probleme.

Prema njegovim rečima, zaštitniku građana nije omogućeno da daje besplatnu pravnu pomoć.

"Do danas nije krenulo sa primenom Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, on može delovati savetodavno. Razmišlja se u tom pravcu da bi možda u novi zakon trebalo uneti neku vrstu besplatne pravne pomoći", zaključio je Pašalić.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.