Novi zakon predviđa bolovanje i punu platu za roditelje teško bolesne dece

Izvor: Radio 021, 28.Jan.2017, 21:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi zakon predviđa bolovanje i punu platu za roditelje teško bolesne dece

Petogodišnja borba Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka (NURDOR) da roditelji dece obolele od najtežih bolesti imaju pravo na bolovanje i punu platu do detetovog punoletstva, ima izgleda da se završi pobedom.

Kako piše "Politika", nacrtom Zakona o zdravstvenom osiguranju, koji je sada na javnoj raspravi, predviđeno je da se pravo na naknadu zarade može produžiti zbog nege deteta do navršenih 18 godina i to u slučaju teškog oštećenja moždanih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << struktura, maligne bolesti ili drugog teškog pogoršanja zdravstvenog stanja.

U Ministarstvu zdravlja objašnjavaju da o tom produženju odlučuje najviši stručno-medicinski organ na predlog zdravstvene ustanove u kojoj se dete leči.

Po slovu sadašnjeg zakona, roditelji imaju pravo na bolovanje od samo četiri meseca. Budući da lečenje najtežih oboljenja često traje godinama, jasno je koliki je značaj izmena Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Zahvaljujući inicijativi udruženja NURDOR-a, u nacrtu budućeg zakona predviđeno je da roditelj teško bolesnog deteta tokom bolovanja prima pun iznos plate, a ne 65 odsto, kao do sada. Ovakvim rešenjem značajno se poboljšava materijalni položaj porodica mališana obolelih od najtežih bolesti.

Autor: Politika

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Nada za roditelje dece obolele od raka: Dobijaće punu zaradu i to do detetove 18. godine života!

Izvor: Telegraf.rs, 28.Jan.2017

Roditelji dece obolele od teških bolesti uskoro bi mogli da se nadaju pravdi, u slučaju da se usvoji nacrt Zakona o zdravstvenom osiguranju koji je sada na javnoj raspravi...Ovo bi značilo, kako prenosi Politika, da se pravo na naknadu zarade može produžiti zbog nege deteta do navršenih 18 godina...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.