Izvor: Radio 021, 07.Mar.2021, 10:03

Novi, visokozarazni soj kovida otkriven u Oregonu

Naučnici u američkoj državi Oregon otkrili su novi, visokozarazni soj kovida, koji se prvo pojavio u Velikoj Britaniji, ali ovog puta se pomešao sa lokalnom mutiranom varijantom i moguće je da će učiniti vakcine manje efikasnim.

Američki zdravstveni radnici su dosad naišli na jedan slučaj ovog, kako ga nazivaju, "zastrašujućeg soja", a nakon istraživanja je utvrđeno da je nastao u lokalnoj zajednici i da se nije razvio u pacijentu kod koga je otkriven, preneo je Jahu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << pisanje Njujork posta.

"Ovo sigurno nismo uvezli iz inostranstva, nastao je spontano, kod nas", rekao je Brajan O'Rouk, genetičar na oregonskom univerzitetu zdravlja i nauke.

Osnova novootkrivenog soja je da ima istu pozadinu kao novi sojevi, ali i istu mutaciju - E484K (Eek), koja je viđena u Južnoj Africi, Brazilu i Njujorku.

U laboratorijskim ispitivanjima je utvrđeno da Eek mutacija smanjuje efikasnost vakcina tako što otupljuje imuni odgovor organizma.

Britanski soj B117 takođe ima Eek mutaciju, ali oregonski soj se razvio nezavisno, dodao je O'Rouk.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.