Izvor: Radio 021, 07.Okt.2019, 00:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi slučaj vršnjačkog nasilja u Odžacima, preduzete mere i protiv nastavnice

Novi slučaj vršnjačkog nasilja zabeležen je u Osnovnoj školi "Branko Radičević" u Odžacima.

Učenik sedmog razreda zadobio je posekotinu na glavi na času matematike. U školi navode da su preduzeli sve neophodne korake, uključujući mere protiv učenika koji je drugu iz klupe naneo povredu, kao i protiv prisutne nastavnice.

Majka povređenog dečaka kaže za N1 da to nije izolovan slučaj i dodaje da njeno dete vršnjačko nasilje trpi već šest godina.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
Povredu glave njen trinaestogodišnji sin zadobio je prošlog četvrtka, u školi, u toku nastave. Na času matematike se, kaže, igrao novčićem, što je druga iz klupe iritiralo. Kada mu je zatražio da prestane, a on nije poslušao, dogodio se incident.

"Drug je njemu prvi opsovao majku. Ovaj se okrenuo i vratio njemu psovkom. Savio se da uzme taj novčić koji mu je pao. Drug je njega udario pesnicom u glavu i nastavio da mu udara glavu o sto. Nastavnica je što je po mom mišljenju sasvim normalno odreagovala, da ih razdvoji", rekla je Jelena V, majka povređenog dečaka.

To, kaže, nije bio prvi slučaj nasilja. Ono traje već šest godina, a trpeo ga je, dodaje, i stariji sin. Školi se zbog toga često obraćala, sa pojedinim roditeljima čak i sudila, ali nije bilo pomaka. Pomoć je najčešće tražila od školskog psihologa.

Pre dve godine je, navodi, u školi organizovan sastanak čiji je povod bio upravo njen sin i vršnjačko nasilje.

"Biće radionica, biće svega, oni će preduzeti sve. Šta su preduzeli? Šta je njihov uspeh? Ja sam znala i da odem u Centar za socijalni rad i da tamo dobijem odgovor tipa – škola ima tim protiv nasilja i da treba oni to da reše. Nikad nisam pozvana u tom timu da mi se zvanično kaže – evo tim radi, uradio je to i to", nastavlja Jelena V.

U školi pred kamere nisu želeli. Oglasili su se saopštenjem u kom nabrajaju sve korake koje su preduzeli od četvrtka kada se incident dogodio, uključujući disciplinske mere pokrenute protiv učenika i nastavnice.

Za 4. oktobar je u školi bila zakazana i rasprava u vezi sa ovim slučajem. Policija, inspekcija, tužilaštvo – svi su nas uputili na školu kao nadležnu da takve probleme rešava.

Članica novosadskog Koordinacionog tima za borbu protiv nasilja kaže za N1 da na zastoj najčešće nailaze upravo u školama.

"Ili možda kod pedagoško-psiholoških službi. Da li oni nisu spremni, da li oni nekada ne žele, da li ne mogu da priznaju da se nešto tako zaista dogodilo, da li se boje neke papirologije? Ne znam šta je konkretan problem, ali se sa tim sve češće suočavamo i na samom terenu", navodi Dragana Ćorić iz Udruženja "Roditelj".

Čini se, dodaje, da 15 godina nakon početka institucionane borbe sa vršnjačkim nasiljem, i dalje tapkamo u mestu.

Autor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vršnjačko nasilje u Odžacima: Prestupniku ukor, školi tužba

Izvor: Večernje novosti, 07.Okt.2019

Učenik koji je razbio glavu drugu na času biće kažnjen ukorom direktora Kaznu će dobiti i povređeni učenik, zbog verbalnog nasilja, a njegovi roditelji najavili su tužbu protiv škole UČENIK sedmog razreda OŠ "Branko Radičević" u Odžacima, koji je razbio glavu drugu...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.