Izvor: Radio 021, 30.Okt.2020, 17:38

Novi ministri u Vladi vrlo dobro žive, neki prihoduju i više od 200.000 dinara mesečno

Većina "novih lica" u Vladi Srbije godinama unazad nalazi se na javnim funkcijama, na različitim nivoima vlasti, zbog čega su podlegali zakonskoj obavezi da Agenciji za sprečavanje korupcije prijavljuju svoju imovinu i primanja.

Primanja novih ministara prethodnih godina su se u proseku kretala između 100.000 i 150.000 dinara mesečno, sa izuzecima, piše Danas.

Buduća ministarka kulture i informisanja Maja Gojković jedna je od onih koja je iskakala iz ovog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << proseka pošto su njena ukupna primanja u prethodne četiri godine iznosila oko 217.000 dinara mesečno.

Gojkovićeva je kao predsednica Narodne skupštine zarađivala platu od 107.000 dinara. Osim toga je kao paušal dobijala malo manje od 29.000 dinara, ali i 35.000 dinara kao troškove za zakup stana.

Izuzev skupštine, nova ministarka kulture je mesečno primala malo više od 47.00 dinara kao predsednica Upravnog odbora Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu sigurnost. U dokumentima Agencije za sprečavanje korupcije navodi se da je Gojkovićeva vlasnica dva stana - stan od 55 kvadrata je nasledila, dok je onaj od 102 kvadrata kupila.

Prema podacima agencije, vozi automobil Pežo 508 iz 2012. godine.

Njena koleginica iz Narodne skupštine Marija Obradović, koja je juče preuzela dužnost ministarke za državnu upravu i lokalnu samoupravu, kao poslanica je zarađivala svega 30.000 dinara. Međutim, razlog tome je što je ona istovremeno bila zaposlena kao službenica Srbijagasa, gde joj je plata iznosila 120.000 dinara. U prethodnom periodu Obradovićeva je kupila dvosoban stan od 55 kvadrata, kao i automobil BMW proizveden 2008. godine.

Za razliku od Obradovićeve koja će morati da se privikne na novo radno mesto, Nikola Selaković neće imati tih poteškoća, imajući u vidu da je već obavljao funkciju ministra pravde u dva mandata. Novi ministar spoljnih poslova je prethodnih godina, kao generalni sekretar Predsedništva Srbije primao platu u iznosu od 89.000 dinara. Gotovo identičan iznos primao je i kao ministar pravde, s tim što je tada dobijao i još 27.000 dinara kao član Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca. Selaković je kupio četvorosoban stan od 98 kvadrata, kao i garažno mesto.

Na nešto skromnija primanja moraće da se privikne i nova ministarka privrede. Anđelka Atanasković je kao generalna direktorka PTT Namenska iz Trstenika zarađivala 150.000 dinara mesečno i osim toga, kao predsednica Nadzornog odbora Namenske dobijala je i 2.000 dinara po održanoj sednici. Od imovine u svom vlasništvu, u podacima Agencije za sprečavanje korupcije, navodi se nasleđena četvrtina kuće od 100 kvadrata.

Irena Vujović, koja će naredne dve godine rukovoditi Ministarstvom zaštite životne sredine, prethodnih godina je kao predsednica beogradske opštine Savski venac mesečno zarađivala 117.000 dinara. U nasledstvo je dobila oko 33.000 kvadratna metra voćnjaka, a trenutno vozi Hondu iz 2018. godine.

Detalje čitajte u Danasu, a više o Novosađanima koji čine Vladu Srbije čitajte u našem tekstu OVDE.

Autor: Danas

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.