Izvor: Luftika.rs, 01.Dec.2021, 17:35

Novi Sad na Mostu slobode 4. decembra brani slobodu

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) saopštio je danas da će i ove subote, počev od 14 časova, organizovati blokadu puteva na različitim lokacijama širom Srbije, prenosi agencija Beta.
SEOS je naveo da i dalje izražava neslaganje s planiranjem otvaranja većeg broja rudnika litijuma, Zakonom o referendumu, Zakonom o eksproprijaciji, privatizacijom i intenzivnom eksploatacijom prirodnih resursa.
„Predsednik Aleksandar Vučić je potpisao Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi. >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << Obećali smo da ćemo u tom slučaju opet blokirati puteve u Srbiji. Reč se mora držati, tako da ćemo u subotu u 14 časova održati obećanje. Pozivamo građane Srbije da nam se pridruže i podrže ovu akciju. Ovoga puta blokade će trajati duže od jednog časa i biće na širem području Srbije“, stoji u saopštenju.
SEOS je pozvao policiju da zaštiti narod od svakog nasilja i da spreči incidente.
„Predsednik Vučić je juče indirektno najavio na konferenciji za štampu da pripadnici MUP-a neće reagovati, a pojedina udruženja bliska vlasti pozivaju na nasilje i time još više dižu tenziju. U tom svetlu, ističemo da će građani mirno i dostonjanstveno izraziti svoje nezadovoljstvo, a za svaki eventualni incident biće odgovorna vlast koja nema sluha da razume brigu naroda za opstanak Srbije, već ga bahato ponižava i preti reakcijom policije“, naglašeno je u saopštenju.
Ekološka udruženja zahtevaju da se utvrdi odgovornost svih učesnika incidenta na mostu u Šapcu i da se pohapse „inicijatori i egzekutori“.
“Novi Sad ustaje protiv nepravde”, navodi se u objavi koju dele aktivisti i razne građanske inicijative.
Danas je predstavnik udruženja “Eko društvena akcija” Aleksandar Matković rekao za 021.rs da se planiraju blokade, možda i na više lokacija, ali da organizatori “Kreni promeni” još uvek nisu objavili tačno vreme i lokacije.
Lokacija i vreme blokade u Novom Sadu sada su poznati:
Most slobode u Novom Sadu biće blokiran u subotu, 4. decembra, u 14 časova, u znak protesta zbog Zakona o eksproprijaciji i planova kompanije Rio Tinto u Srbiji.
U Novom Sadu šou – Žandarmerija i građani zajedno blokirali most

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.