Izvor: Radio 021, 20.Sep.2019, 15:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Sad i Republika podržali gradnju fabrike čokolade, detalji ostali nepoznati

U Gradskoj kući potpisani su dokumenti kojima su Novi Sad i Republika podržali gradnju fabrike čokolade "Beri Kalebo" (Barry Callebaut) nedaleko od Kaćke petlje, ali niko od potpisnika nije želeo da kaže šta u dokumentima tačno piše.

Potpisan je ugovor između Direkcije za imovinu i švajcarske kompanije kojim je Republika bez naknade dala zemljište za fabriku, kao i ugovor o sredstvima podsticaja.

Potpisivanju su prisustvovali ministar privrede >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Goran Knežević, direktor Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić, finansijski direktor "Beri Kalebo" za zemlje EMEA Darko Šuman, generalni menadžer te kompanije za jugoistočnu Evropu Stojan Kemera i ovlašćeni advokat za "Barry Callebaut Nederland" Borislav Vićentić.

Direktor Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić naveo je da je Republika prenela toj kompaniji zemljište površine 2 hektara i 9 ari i da je to u skladu sa odlukom Vlade Srbije, a da se inostrana kompanija obavezala da će zaposliti radnike. Međutim, ni on, ni predstavnici kompanije nisu rekli gde se nalazi to zemljište i da li je ono samo deo ili ceo prostor za fabriku. Tek na pitanja novinara 021.rs, gradonačelnik Miloš Vučević, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora, izjavio je da se radi o prostoru sa desne strane puta koji od Novog Sada vodi ka autoputu, nakon niza već postojećih privrednih objekata. Ni Vučević nije iznosio detalje, sem što je objasnio da se radi o zemljištu koje će biti samo deo ukupnog prostora fabrike, jer su Švajcarci kupili i neke privatne parcele.

Na osnovu ranijih informacija 021.rs, može se zaključiti da se u 20.900 kvadratnih metara koje je dala Republika nalazi i 13.026 kvadrata koje je Novi Sad u julu bez naknade ustupio Republici. To je samo deo prostora na kojem će biti fabrika, dok je ostatak od oko 30.000 kvadrata "Beri Kalebo" kupio u julu od preduzeća "Mops invest" iz Beograda, što se vidi i po podacima iz Katastra nepokretnosti u koje je 021 imao uvid. Ovo preduzeće koje se bavi prodajom nekretnina, postoji od 2017. godine, delom je u vlasništvu Aleksandra Popovića, koji je javnosti poznat kao vlasnik Grand produkcije, a delom u vlasništvu firme "Bavaria Motorrad" čiji je vlasnik narodni poslanik SNS-a Ostoja Mijailović. O ovome je 021.rs pisao ranije i više o tome možete pročitati OVDE.

U Gradskoj kući nije ništa rečeno ni o tome šta piše u ugovoru o sredstvima podsticaja, a ministar privrede Goran Knežević, koji je ugovor i potpisao, izašao je iz sale kada je postavljeno pitanje o detaljima. Umesto potpisnika, odgovorio je Vučević, ali je govorio samo o opštim temama podrške države investitorima, o tome da isto rade i druge zemlje koje privlače investitore i slično. On je naveo da će taj dokument biti objavljen, ali ne i kada. Prema njegovim rečima, Grad će prostor za novu fabriku komunalno opremiti, ali nije objasnio da li će se i to računati kao vid podrške ili će "Beri Kalebo" to platiti.

Kako je ministar Knežević naveo, u protokolarnom govoru nakon potpisivanja, investicija je vredna 45 miliona evra. Na pitanja 021.rs o detaljima, niko od prisutnih nije odgovorio. Gradonačelnik je to, što predstavnici kompanije "Beri Kalebo" nisu odgovarali na pitanja, opravdao time da su to za njih poslovne tajne. Oni su, u obraćanju novinarima, samo izrazili zadovoljstvo saradnjom sa državnim organima oko realizacije ove investicije.

Pomenuto je i da će biti zaposleno stotinak ljudi, a prema rečima Vučevića, to je početni broj i zaposlenih će biti više. On je rekao i da ovo nije fabrika sa hiljadama radnika, nego postrojenje za proizvodnju jedne od najboljih čokolada na svetu, kao i da će "Beri Kalebo" sarađivati sa Tehnološkim fakultetom.

U Gradskoj kući nije precizirano kada će uslediti gradnja i kada bi fabrika trebalo da bude gotova, samo je pomenuto da će to uslediti uskoro. Prema informacijama 021.rs, početak gradnje nije daleko, jer se priprema urbanistička i građevinska dokumentacija, pa će narednih dana u JP "Urbanizam" na javnom uvidu biti projekat fabrike.

Podsetimo da je pre nekoliko meseci, nakon što je najavljen dolazak fabrike čokolade, iz ove švajcarske kompanije saopšteno da planiraju da u periodu od pet godina ulože 50 miliona evra u ovu investiciju i da bi početni proizvodni kapacitet trebalo da bude 50.000 tona godišnje. Fabrika, kako je tada rečeno, trebalo bi da bude otvorena 2021. godine i predstavljala bi regionalni centar iz kojeg bi se snabdevala jugoistočna Evropa širokim asortimanom čokolada, smesa i punjenja.

Autor: Žarko Bogosavljević - zarkob@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.