Novi Sad domaćin svetskim džezerima

Izvor: Politika, 03.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Sad domaćin svetskim džezerima

Ove godine, domaćin novosadskog džez festivala biće Srpsko narodno pozorište. Osim koncerata inostranih i domaćih gostiju, najavljeni su i propratni programi, u vidu džem sešna, muzičkih radionica, promocija, prigodnih izložbi i projekcija dokumentarnih filmova. Novi Sad, ipak, neće biti jedina pozornica ovogodišnjeg, devetog džez festivala, jer će u delu programa moći da uživaju i poštovaoci ovog zvuka u Vrbasu, Bečeju i Pančevu, što ukazuje da ova četvorodnevna manifestacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << (od 14. do 17. novembra) ima i regionalni karakter.

Prvog dana nastupaće Magnus Mel, nemački džez saksofonista mlađe generacije, sa svojim kvintetom, trio Zvonimira Tota i kvartet Roja Hejnsa, legendarnog američkog džez bubnjara. Hejns je u karijeri dugoj više od 60 godina nastupao i snimao sa gotovo svim važnijim muzičarima iz istorije džeza, uključujući i Čarlija Parkera, Saru Von, Majlsa Dejvisa i Džona Koltrejna.

Dan kasnije, događaj večeri biće nastup 85-godišnjeg Belgijanca, barona "Tutsa" Tijelemansa, po mnogima jednog od najvećih virtuoza na usnoj harmonici prošlog veka. On dolazi u Novi Sad sa svojim kvartetom, a publika će osim njega u četvrtak biti u prilici da posluša muziciranje benda saksofoniste Ronija Kubera i Boj Aki trija.

U programu za petak najavljeni su koncerti Adam Klem bande, trija Karlhajnca Miklina i kvinteta Duška Gojkovića, srpskog džez trubača i kompozitora koji više od pola veka sa uspehom stvara i živi u Nemačkoj. Festival će biti zatvoren u subotu, nastupima Debore Braun i trija Matošić, trija Manuela Dunkela i koncertom fank-džez saksofoniste Mejsija Parkera, kojim će biti spuštena zavesa na ovogodišnji džez festival u Novom Sadu.

Koncertni program, tokom svih dana festivala, počinje u 20 časova. Cena karte za jedno veče je 700 dinara, a komplet ulaznica za celokupan program košta 2.200 dinara. Ulaznice se u pretprodaji mogu naći na blagajni novosadskog Kulturnog centra, a za vreme trajanja festivala moći će da se kupe u biletarnici Srpskog narodnog pozorišta.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.