Novi Sad dobio prvu genetsku laboratoriju u Srbiji

Izvor: Radio 021, 23.Mar.2015, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Sad dobio prvu genetsku laboratoriju u Srbiji

Dve nove laboratorije u Novom Sadu počele su da rade ovog vikenda.

Reč je prvoj genetskoj laboratoriji u Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine i laboratoriji za vantelesnu oplodnju Klinike za ginekologiju i akušerstvo.

"Pacijenti će biti u prilici da dobiju i bržu i jeftiniju genetsku dijagnozu. Imamo nameru da analiziramo sve, na primer ćelije embriona dobijenih veštačkom oplodnjom i vratimo hromozomski zdrav embrion majci", kaže dr Milan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Obrenović iz Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine.

Vojvodina ima dobro razvijenu prenatalnu i postnatalnu citogenetsku dijagnostiku, ali molekularna dijagnostika monogenskih bolesti nije postojala, osim uvedene dijagnostike za cističnu fibrozu na Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine. Do sada su pacijenti upućivani u dijagnostičke centre van naše zemlje, budući da kod nas postoje teškoće za uspostavljanje precizne dijagnoze.

Pokrajinska sekretarka za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju Vesna Kopitović ističe da je Betanija i do sada imala kvalitetne rezultate kada je reč o vantelesnoj oplodnji, a od sada će biti još bolji time što će omogućiti pacijentima jednu sofisticiranu, veoma skupu metodu. Naime, pre nego što se vrati embrion, znaće se da li je zdrav.

"Preimplataciona genetska dijagnostika je veoma važna i ova bezopasna metoda koristi se kod onih pacijenata kod kojih ranije nije uspevala veštačka oplodnja, koji imaju opterećenu anamnezu, porodičnu anamnezu sa određenim bolestima koje se mogu otkriti na ovaj način", zaključuje Kopitović.

Brzina izdavanja nalaza je ključna kod PGD, ali je takođe izuzetno bitna i za prenatalnu dijagnostiku. Skraćivanje perioda do izdavanja nalaza od skoro dve nedelje pri prenatalnoj dijagnostici plodovih voda kao i raniji rezultati analiza čupica ostavljaju mogućnost za pravovremene intervencije u slučaju patološkog nalaza. Brzo izdavanje rezultata molekularno-genetskih analiza predstavlja ogromno psihičko olakšanje za trudnice i buduće očeve.

Prednosti molekularno-genetske dijagnostike u odnosu na dosadašnji citogenetski pristup su mogućnost otkrivanja većeg broja naslednih bolesti (monogenske i većina hromozomskih nepravilnosti), preciznija dijagnostika, brže izdavanje rezultata i vrlo često jeftinija analiza. "Postojanje ovakve laboratorije znatno olakšava planiranje porodice kod obolelih jer omogućavaju preciznu prenatalnu dijagnostiku u slučaju trudnoće obolele osobe ili trudnoće partnerke obolele osobe", zaključuje pokrajinska sekretarka.

Laboratorije je finansirao Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju kroz poseban program unapređenja lečenja steriliteta. Do sada je uloženo više od 46 miliona dinara, a u 2015. godini planirano je ulaganje u rad ovih laboratorija još 12 miliona dinara.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.