Novi Sad će dobiti spomen ploču Ignjatu Pavlasu i kopiju broda Šajka

Izvor: Radio 021, 08.Nov.2018, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Sad će dobiti spomen ploču Ignjatu Pavlasu i kopiju broda "Šajka"

Savet za kulturu Skupštine grada prihvatio je danas inicijative da se postavi spomen ploča posvećena Ignjatu Pavlasu u Železnikoj 10 i kopija broda "Šajka" na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Na sednici je objašnjeno da je predlog da poznati novosadski advokat i predsednik Sokolskog udruženja Ignjat Pavlas, koji je rođen 1887, a ubijen u Novosadskoj raciji 1942. godine dobije ploču u Železničkoj 10, predlog firme "Macchiato kuća", koja je vlasnik objekta na toj adresi. U ovoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kući u Železničkoj 10 je Pavlas živeo od 1922. godine do smrti.

Drugi predlog koji se našao na dnevnom redu današnje sednice, bio je da se na Petrovaradinskoj tvrđavi, tačnije na zelenoj površini uz Kamenički put u blizini kolskog puta za Hornverk, postavi kopija broda "Šajkaška" iz vremena vojne granice. Ova ideja je potekla od Fondacije "Exit". Članovi komisije su se složili sa ovom idejom i prosledili inicijativu gradskim upravama da je razmotre.

U zahtevu Egzita se navodi da bi brod "Šajka" koji su koristili Srbi vojnici-graničari, bila umetnička instalacija duga 10, široka 1,5 i visoka 2,5 metara izrađena od aluminijuma u beloj boji i postavljena na kamenom postamentu visine tri metra. Egzit je naveo i da bi se instalacija uradila u saradnji sa multimedijalnom umetnicom i mirovnom aktivistkinjom Joko Ono, a finansiralo bi se u saradnji sa Evropskom prestonicom kulture u sklopu programske oblasti "Kapela mira" i kompanijom NIS kroz program "Zajednici zajedno". Napomenuto je i da posebna sredstva iz budžeta Novog Sada nisu potrebna za realizaciju ovog projekta.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.