Izvor: B92, 12.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Sad: "Razvod" SPS-a i SRS-a

Novi Sad -- Dušan Bajatović kaže da je saradnja SPS-a i SRS-a u Novom Sadu završena i izneo optužbe za korupciju i kriminal na račun SRS-a.

Potpredsednik Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije kaže da je saradnja te stranke sa Srpskom radikalnom strankom u Novom Sadu završena. "Saradnja SPS i SRS na pokrajinskom i republičkom nivou zavisiće od toga kako se radikali budu odnosili prema socijalistima", rekao je Bajatović i na konferenciji za novinare optužio vlast >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Novom Sadu za korupciju i kriminal.

On je istakao da glavnu reč u gradu vodi "poznata crna četvorka", u kojoj su predsednik novosadskih radikala Igor Mirović, "izopšteni" funkcioneri Demokratske stranke Srbije Rada Marinkov i Miroljub Lješnjak i bivši predsednik SPS-a u Novom Sadu Svetislav Krstić.

Protiv tog "korupcionaško-lopovskog udruženja" socijalisti nisu mogli da se izbore, pa su zato podneli ostavke na funkcije u gradu, rekao je Bajatović i dodao da i gradonačelnica Maja Gojković "nema mogućnosti da im se suprotstavi".

Na prošloj sednici Skupštine grada, SPS je prešao u opoziciju, a ostavke je podnelo ili je smenjeno više od 60 članova te stranke koji su bili na funkcijama u gradskim javnim preduzećima i ustanovama.

G17: DSS i dalje u novosadskoj vlasti

Šef odborničke grupe G17 plus u Skupštini Novog Sada Aleksandar Radonjić izjavio je da je Demokratska stranka Srbije, bez obzira na tvrdnje svog rukovodstva, i dalje članica vladajuće koalicije sa radikalima na čelu u Novom Sadu.

Radonjić je na konferenciji za novinare rekao da novo rukovodstvo DSS-a u Novom Sadu nije ništa učinilo da raskine sa politikom svojih prethodnika, iako je imalo nekoliko prilika da to učini.

Prema njegovim rečima, niko od predstavnika DSS-a nije podneo ostavke na članstvo u upravnim odborima gradskih preduzeća niti je rukovodstvo stranke zbog toga bilo koga od svojih članova sankcionisalo.

Takođe, Gradski odbor DSS nije se oglasio povodom svih afera koje su se u poslednje tri godine dogodile u Novom Sadu niti je na bilo koji način kritički govorio o radu članova i odbornika.

"Njihove tvrdnje da je reč o novoj politici DSS-a u gradu su najobičnija manipulacija pred lokalne izbore, kako bi izbegli bilo kakvu odgovornost prema onome što su radili u poslednje tri godine", kazao je Radonjić.

Predsednik Gradskog odbora DSS-a u Novom Sadu Vladimir Galić izjavio je ranije da odbornici te stranke u Skupštini grada ne zastupaju interese stranke već svoje lične interese.

Gradski odbor DSS formiran je početkom jula, posle više od dve godine od kako je Predsedništvo stranke rasformiralo Gradski odbor i postavilo povereništvo.

Stari odbor DSS, na čijem je čelu bio narodni poslanik Dejan Mikavica, rasformiran je posle odluke odbornika te stranke nakon lokalnih izbora 2004. godine da uđu u koaliciju u Skupštini grada sa Srpskom radikalnom strankom i Socijalističkom partijom Srbije.

SPS je ranije takođe objavio da napušta vladajuću koaliciju u Novom Sadu i članovi te stranke su napustili većinu upravnih odbora gradskih preduzeća.

Odbornici te stranke, međutim, nisu poštovali tu odluku i zbog toga su isključeni iz stranke, ali su i dalje ostali gradski odbornici pošto su mandati u lokalnim parlamentima u vlasništu odbornika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.