Nova uredba ide na ruku fantomskim udruženjima, ne sprečava dovoljno nameštanje konkursa

Izvor: Radio 021, 03.Okt.2017, 16:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova uredba ide na ruku fantomskim udruženjima, ne sprečava dovoljno nameštanje konkursa

Nacrt uredbe o finansiranju programa od javnog interesa koje realizuju udruženja, ne ograničava u dovoljnoj meri diskreciona prava članova komisije kome mogu da dodele novac, a sadrži i druge rizike od korupcije.

Jedan od problema sa kojima se suočavaju udruženja u Srbiji koja rade transparentno jesu namešteni konkursi, veze između članova komisije i udruženja, kao i osnivanje fantomskih udruženja čije poreklo malo ko zna, ali koja dobijaju novac građana. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<

Nacrt izmena Uredbe o sredstvima za podsticanje programa ili nedostajućeg dela sredstava za finansiranje programa od javnog interesa koje realizuju udruženja, kako glasi pun naziv ovog dokumenta, trebalo je to da promeni.

Revidiranim akcionim planom za sprovođenje Nacionalne strategije iz 2016. godine predviđeno je da se ova uredba izmeni, te da se uvede obaveza da udruženja prilikom konkurisanja podnose izjavu o nepostojanju sukoba interesa, kao i interni akt o antikorupcijskoj politici. Između ostalog, izmene su bile neophodne i kako bi se ograničila diskreciona prava članova komisije koja odlučuje o dodeli sredstava, izbor članova komisije, kao i pitanje odgovornosti i kontrole dodela.

Agencija za borbu protiv korupcije ukazuje da nacrt uredbe sadrži značajne novine, ali da neke od veoma bitnih stavki iz Revidiranog akcionog plana nisu uvrštene. Kako navode u mišljenju koje su dostavili Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, nije obuhvaćena obaveza podnošenja internog akta o antikorupciji.

"Niti je u dovoljnoj meri unapređen okvir koji se odnosi na kriterijume, uslove, obim, način i postupak dodele sredstava, odnosno nisu u dovoljnoj meri ograničena diskreciona prava članova komisije koji odlučuju o sredstvima koja će se dodeljivati udruženjima. U cilju unapređenja transparentnosti, nacrtom uredbe trebalo bi predvideti obavezu nadležnih organa da objavljuju na svojoj zvaničnoj internet stranici odluke o izboru programa ili projekata kojima se iz budžeta Srbije dodeljuju sredstva, programe ili projekte kojima se dodeljuju sredstva, te ugovore sa korisnicima sredstava", navode u Agenciji za borbu protiv korupcije.

Nacrtom uopšte nisu predviđeni bilo kakvi uslove ili kriterijumi za izbor članova konkursne komisije, niti broj članova, čime su rukovodiocima nadležnih organa data preširoka ovlašćenja. Garancija da nema sukoba interesa između članova komisije i drugih povezanih lica urađena je po principu "verovanja na reč", odnosno u ovom slučaju, na potpis.

"Napominjemo da potpisivanje izjave ne može da predstavlja garanciju odsustva sukoba interesa, odnosno da se ne može jedino na osnovu izjava utvrđivati da li postoji sukob interesa. Neophodno je, umesto vremenski neodređenog davanja izjave o nepostojanju sukoba interesa, propisati da su lica koja su izabrana za članove konkursne komisije dužna da, u primernom kratkom roku, prijave nadležnom licu ili organizacionoj jedinici u okviru organa javne vlasti postojanje svog privatnog interesa, odnosno privatnog interesa jasno određenih sa njima povezanih lica u pogledu rada i odlučivanje konkursne komisije", stoji u mišljenju Agencije.

Agencija je iznela još niz predloga izmena članova ove uredbe koje možete da pogledate OVDE.

Istorija novosadskih konkursa

Konkursno finansiranje, odnosno sufinansiranje, najčešće se pominje u kontekstu medija. Poslednjih meseci sve su češći glasovi da najveći deo kolače dobijaju mediji bliski vlastima. Međutim, brojni problematični konkursi realizovani su i u oblasti kulture, omladinskih politika ili pak zaštiti životne sredine.

Klasičan primer fingiranja konkursa je prošlogodišnji u oblasti zaštite životne sredine, kada je novac dobilo devet organizacija registrovanih na istoj adresi. Članovi tih NVO, bliski pokretu Dinara-Drina-Dunav, dobili su 6,1 milion dinara, a pet organizacija od devet osnovalo je dvoje ljudi sa istim imenom i prezimenom.

Takođe prošle godine Gradska uprava za omladinu podelila je četiri miliona dinara udruženjima za mlade za nabavku opreme za rad. Većina udruženja dobila je oko 50.000 dinara. Ono što je bilo primetno jeste da nijedno udruženje čiji su predstavnici bili u komisiji nije dobilo ispod 100.000 dinara. 

Zbog ovakvih situacija Nezavisna kulturna scena zatražila je krajem prošle godine od člana Gradskog veća za kulturu da komisiji koja je odlučivala o dodeli novca na konkursu za kulturu, gde su najviše sredstava dobili festivali i koncerti, obrazloži svoje odluke.

"Učestovavanjem u izradi Akcionog plana želimo doprineti i kvalitetnijim konkursima Gradske uprave, a ideja je da će komisije koje budu odlučivale o dodeli sredstava iz budžeta Grada Novog Sada ubuduće morati da obrazlože svoje odluke, što će doprineti boljem i transparentnijem odnosu između gradske administracije i građana", naveli su tada predstavnici udruženja u oblasti kulture u Novom Sadu.

Iako od trenutka raspisivanja konkursa postupak prolazi kroz nekoliko instanci i iako bi to trebalo da otkloni mogućnost malverzacije, to se, međutim, ne dešava. Više o tome kako fantomska udruženja ubiru novac možete da pročitate OVDE.

Autor: Zoran Strika - strika@021.rs

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Nova uredba ne sprečava nameštanje konkursa

Izvor: BackaPalankaInfo.com, 03.Okt.2017

Nacrt uredbe o finansiranju programa od javnog interesa koje realizuju udruženja, ne ograničava u dovoljnoj meri diskreciona prava članova komisije kome mogu da dodele novac, a sadrži i druge rizike od korupcije. Jedan od problema sa kojima se suočavaju udruženja u Srbiji koja rade transparentno...

Nastavak na BackaPalankaInfo.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.