Izvor: Radio 021, 11.Nov.2018, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Notari do sada rešili više od 5,4 miliona predmeta

Javni beležnici u Srbiji obavili su više od 5,4 miliona pravnih poslova za nešto više od četiri godine od uspostavljanja ove profesije u našoj zemlji.

To je, prema oceni predsednika Javnobeležničke komore Srbije Srbislava Cvejića, izuzetan rezultat koji pokazuje kako je za kratko vreme razvijen sistem javnog beležništva u Srbiji i rad Javnobeležničke komore.

Javno beležnički sistem počeo je sa radom u Srbiji u septembru 2014. godine. Do sada je imenovano >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << 199 javnih beležnika od planiranih 370.

Predstavljajući rezultate rada, Cvejić je ocenio da je najznačajniji rezultat javnih beležnika brz i efikasan rad većine javnobeležničkih kancelarija, kao i značajno rasterećenje sudova.

Ukazao je da se od ukupno 5.418.615 pravnih poslova koje su beležnici obavili, 217.806 odnosi na predmete koje su sudovi poveravali javnim beležnicima, kao što su sastavljanje smrtovnice, popis imovine i raspravljanje zaostavštine.

"Takođe, od marta 2017. godine javni beležnici su preuzeli nadležnost za overu potpisa, rukopisa i prepisa u gradovima i opštinama u kojima rade. Uradili su više od dva miliona i 100 hiljada overa od tada", naglasio je Cvejić.

U okviru te nadležnosti, kako je ukazao, javni beležnici su overavali i potpise birača u vezi sa podrškom kandidata za parlamentarne, predsedničke, kao i lokalne izbore, odnosno izbore za savete nacionalnih manjina i svi ti postupci overe su sprovedeni bez incidenata i pritužbi.

Što se tiče poslova overe potpisa i prepisa ili fotokopije koji su, u skladu sa Javnobeležničkom tarifom, oslobođeni od plaćanja nagrade (kao što su prepisi dokumenata za upis u srednje škole i na fakultete), javni beležnici su tokom juna ove godine obavili ukupno 126.687 besplatnih overa, dok je u istom periodu prošle godine bilo 103.924 besplatne overe.

U ovoj godini sproveden je konkurs za nove javne beležnike, posle koga je 31 beležnik položio zakletvu pred ministrom pravde. Kada uspostave svoje kancelarije, 31 novi beležnik biće član Komore, koja će imati ukupno 199 članova. Nakon toga, preostaće područja četiri osnovna suda u Srbiji za koja još nema imenovanih javnih beležnika (Dimitrovgrad, Knjaževac, Majdanpek i Sjenica), dok su na poslednjem konkursu imenovani javni beležnici za osnovne sudove u Brusu, Raškoj, Surdulici i Trsteniku, u kojima do sada nije bilo beležnika.

Cilj Javnobeležničke komore Srbije je da da se popuni još slobodnih mesta za javne beležnike, kojih treba da bude 370, za teritoriju cele Republike Srbije.

Predsednik Javnobeležničke komore smatra da su u prethodnih pet godina javni beležnici zauzeli čvrsto mesto u pravnom sistemu Srbije i postali nezaobilazni kada su u pitanju rešavanja pitanja od velikog značaja za stanovništvo - od dokumentacije, prometa novca, robe, usluga, nekretnina, kao i ostavinskih postupaka.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.