Izvor: Luftika.rs, 06.Mar.2022, 21:10

Norveška ima biljnu Nojevu barku i realan plan za smak sveta

Na norveškom ostrvu Svalbard nalazi se jedinstveni trezor biljnih semenki. Ostrvo se nalazi tačno na pola puta između Norveške i Severnog i južnog pola.
Ovaj trezor sadrži oko milion i po različitih vrsta semenja iz celog sveta. Ovaj trezor je napravljen da bi se u njemu čuvale semenke biljaka od kojih dobijamo hranu, kako bi u slučaju neke globalne katastrofe mogli da ponovo pokrenemo proizvodnju i obnovimo ekosistem.
Skladište je izgrađeno u planini, dovoljno visoko da bude >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << zaštićeno od bilo kakvih većih prirodnih katastrofa.
Ni lokacija nije slučajno odabrana, zato što bi u slučaju nestanka električne energije niske temperature na ostrvu savršeno očuvale semenke bez dodatnog hlađenja.
Svaka vrsta biljke sadrži oko 500 semena i strogo se vodi računa da ne dođe do duplikata. Ovo skladište se često naziva i „rezervni plan čovečanstva za budućnost“ ili „skladište za sudnji dan“, jer je jedina njegova svrha čuvanje semenja za buduće zalihe hrane.
Ova lokacija je zabranjena za javnost i posete. Mogu je posetiti samo zaposleni u ovom trezoru i ljudi koji doniraju semena biljaka i to samo u delu trezora u kome su donirali semena biljaka.
Izvor: Niste znali
Norveški političar oseća krivicu jer je migrant koji ga je silovao vraćen u Somaliju

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.