Norveška crkva kažnjena jer je preuveličavala broj članova

Izvor: Radio 021, 28.Nov.2016, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Norveška crkva kažnjena jer je preuveličavala broj članova

Norveška Katolička crkva kažnjena je s više od 110 hiljada evra, jer je preuveličavala broj svojih članova, kako bi od države dobila veću finansijsku potporu.

Norveški tužitelji kaznili su biskupiju Osla, odgovornu za praćenje broja katolika u toj skandinavskoj državi. Optužuju da je pretraživala telefonske imenike u potrazi za imigrantskim imenima, koja bi mogla da prođu kao katolička, te da su ih potom dodavali popisu članova crkve između 2011. i 2014, često >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << bez njihovog znanja.

U pretežno protestantskoj Norveškoj, država finansira različite religije, u skladu sa brojem članova. Preuveličavajući broj svojih članova, biskupija u Oslu dobila je neopravdano velik podsticaj vlade. Šef njene administracije optužen je za tešku prevaru, objavilo je tužilaštvo. Ako biskupija odbije da plati kaznu, očekuje je suđenje.

"Nikad nismo učinili ništa ilegalno ili primili previše novca", saopštila je norveška Katolička crkva. "Uvek smo priznavali kad bismo napravili greške ili imali nesrećne okolnosti kod naše registracije. To je počišćeno pre mnogo vremena", stoji u saopštenju.

Na strani crkve stoji činjenica da je od 2004. Norveška zabeležila velik broj imigranata iz katoličkih zemalja, naročito Poljske, a ti novi članovi nisu bili registrovani, što je dovelo do rasta troškova bez odgovarajuće javne potpore. Norveška Katolička crkva početkom godine je imala 145 hiljada članova, prema podacima državnog statističkog instituta SSB.

Autor: agencije

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.