Izvor: Radio 021, 20.Feb.2019, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Norveška: 170 vojnika tvrdi da su bili žrtve seksualnih napada

Skoro 170 vojnika od ukupno 16.000 pripadnika Norveških oružanih snaga tvrde da su bili žrtve silovanja ili pokušaja silovanja u 2018. godini, pokazala je anketa koju je sprovela armija.

Stručnjacima je upadljiva činjenica da su skoro polovina žrtava muškarci.

Državna televizija NRK objavila je da je anketa otkrila alarmantnu učestalost seksualnih napada, te da su se silovanja ili pokušaji seksualnog napada dešavali svakog drugog dana. Ukupno 44 vojnika, među >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kojima su 24 žene i 20 muškaraca, izjavili su da su silovani u poslednjih 12 meseci, dok 123 ljudi kaže da su bili žrtve pokušaja silovanja.

Ukupno 35 vojnika je reklo da su njihovi nadležni zloupotrebili svoj položaj kako bi na podređene izvršili pritisak da učestvuju u "neželjenoj seksualnoj aktivnosti". Komandant odbrambenih snaga Norveške Hakon Brun Hansen izjavio je da je iznenađen brojem navodnih silovanja koji se pojavio u anketi.

"Zajedno smo u tome, Oružane snage su dobro regulisane i sproveli smo niz mera, tako da me činjenica da imamo toliko slučajeva seksualnih napada unutar i van službe iznenađuje i dodatno ljuti", istakao je Brun Hansen.

On je naglasio da su prošle godine samo dva slučaja silovanja prijavljena policiji i pozvao žrtve seksualnih napada da bez oklevanja takve slučajeve prijave.

Norveški ministar odbrane Frank Bake Jensen izjavio je da je ova situacija "daleko od onog gde bi oružane snage trebalo da budu" i priznao da su uslovi gori od onih kojima se nadao, te je obećao da će raditi na eliminisanju problema.

Autor: Srna

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.