Nisu računali na Čanka

Izvor: Glas javnosti, 21.Dec.2009, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nisu računali na Čanka

BEOGRAD - Autori Zakona o bezbednosti saobraćaja napravili su propust jer nijedan član tog pravnog akta ne razmatra sankcionisanje vozača motornih sanki u pešačkoj zoni u centru grada.

Podsetimo, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak je pre nekoliko dana ludovao u gluvo doba noći jurcajući motornim sankama po Novom Sadu. Nije nemoguće da je Čanak znao za propust u novom zakonu, pa se upravo zato odlučio na snežne vratolomije.

Već imao nesreću
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << />
Inače, lider LSV Nenad Čanak je 13. maja 2001. godine povređen u saobraćajnoj nesreći pri padu s motora. Lider LSV tada je bio sam na dvotočkašu, a zbog loših uslova nije uspeo da skrene na jedom delu puta između Novog Sada i Sremske Mitrovice. Zadobio je prelom butne kosti i povredu kuka. Operisan je pet puta, a u aprilu 2001. u Kliničkom centru u Novom Sadu ugrađen mu je veštački kuk.

Ipak, član 329 Zakona o saobraćaju predviđa kaznu zatvora od 30 do 60 dana i 15 kaznenih poena za vozača koji postupa u gruboj suprotnosti s pravilima saobraćaja, pri čemu ne pokazuje obzir prema bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju.

Iako nasilnička vožnja nije definisana, načelnici Saobraćajne policije Stojadin Jovanović i Vladimir Rebić su uoči stupanja Zakona na snagu jasno naglasili da je reč o upravljanju vozilom kojim se direktno ugrožavaju životi ostalih učesnika u saobraćaju. Pre svega se misli na zaletanje na pešake, trkanje ulicama, obilaženje kolone vozila, preveliko prekoračenje brzine, teško pijanstvo...

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović, međutim, u izjavi za Glas javnosti kaže da motorne sanke uopšte ne potpadaju pod novi zakon o bezbednosti.

- Motorne sanke ne spadaju u kategoriju motornih vozila, tako da ne potpadaju pod uticaj novog zakona. Reč je o velikoj pravnoj praznini, koju bi trebalo urediti podzakonskim aktima, ali to još nije urađeno - kaže Okanović i dodaje da bi trebalo razmisliti o regulisanju ove oblasti jer i u ski-centrima postoji problem sa riskantnim vožnjama motornih sanki.

I starešina gradskog suda za prekršaje Zoran Pašalić u izjavi za naše novine potvrđuje da trenutno ne postoji kazna za Čankovu vožnju motornim sankama kroz grad.

- Ta oblast nije regulisana novim zakonom i čekaju se podzakonski akti. Ukoliko reaguje saobraćajna policija, eventualna prijava ići će u sud u Novom Sadu - kaže Pašalić.

Čankov savetnik Robert Vizi ponovio je da lider LSV ne daje izjave za naše novine.

Koje foliranje raje.Pa sami ste naveli da upravljanje motornim vozilom.Sta su sanke,imaju motor ne pedale.Osim toga,saobracaj moze da se ometa i volovskim kolima,konjskom zapregom trotinetom ........moze i peske gospodo pravniciEvo jos jednog dokaza,da u Srbiji zakon je samo za raju(Turski izraz).Drugo,ako predsednik drzave plati kaznu za casu sampanjca-doticni gospodin dokazuje samo aroganciju i ismejavanje naroda...........DEMOKRATE

E pa zato kada mi kompletnu žutu kugu budemo proterivali, imajte u vidu da ni tenkovi nisu obuhvaćeni novim zakonom o saobraćaju.

Izaziva sudbinu!Izgleda da mu je motocikl bio slaba opomena.Da se ne desi da na kraju luduje u invalidskim kolicima-ne daj Boze.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.