Izvor: Luftika.rs, 28.Jan.2021, 01:14

Niški lekar svedočio o pacijentu koji je umro čekajući Hitnu, a zbog “maske” mu preti otkaz

Uzbunjivač iz Niša, lekar Hitne pomoći Miodrag Branković dobio je upozorenje iz svoje ustanove da su se stekli svi uslovi za njegov otkaz.
Razlog koji se zvanično provlači nije uzbunjivanje javnosti, već disciplinska prijava iz septembra prošle godine zbog navodnog nenošenja maske, odnosno kako zvanično piše, zbog „povrede radne obaveze i radne discipline“.
Doktor uzbunjivač je i ranije dobijao disciplinske prijave, a one su stizale jedna za drugom kada je javno počeo >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << da govori o stanju u niškoj Hitnoj pomoći, pišu Južne vesti.
Sada je svedočio da je 46-ogodišnji muškarac preminuo čekajući Hitnu pomoć skoro punih sat vremena, a izgleda da je to bila inicijalna kapisla da mu se zapreti kako su stečeni uslovi za njegov otkaz.
Uslovi za otkaz dugogodišnjem lekaru Hitne pomoći, kako piše u upozorenju, stekli su se jer navodno nije imao zaštitnu masku kada je septembra u noćnoj smeni na poziv ušao u dispečerski centar.
Međutim, Branković tvrdi da je nosio hiruršku masku, za šta je naveo i svedoke u odgovoru na disciplinsku prijavu, ali da se sada sve svodi na “rekla-kazala”, jer niko nije ispitan, pišu Južne.
Kaže da sve i da je tačno da nije nosio masku to nije dovoljan razlog za otkaz i to još nakon 4 meseca od prijave. Svedoči da i drugi radnici Hitne nekada ne nose maske, pa nisu dobili otkaze.
Drugi razlog koji navode je to što je pre kraja iste smene ujutru došao do sedišta Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, bez poziva dispečera ili načelnika operativne smene.
Ono što tu smatra spornim je tvrdnja da je time napustio radno mesto i zloupotrebio službeno vozilo u privatne svrhe, a objašnjava i zašto.
– Ja sam jednostavno došao sa terena u Hitnu pomoć zbog fizioloških potreba i to je cela priča. To je apsurdno, ali vrlo velika optužba da sam ja zloupotrebio službeno vozilo u privatne svrhe i tražio sam da to dokažu, da se izvadi GPS kretanja vozila. Jer sve ekipe koje su raspoređene po podstanicama na kraju smene dolaze u Hitnu pomoć i to traje decenijama, nije ništa neuobičajeno, ali je ovo prvi slučaj i jedini da je neko zbog toga dobio prijavu – ističe Branković.
Upozorenje o otkazu stiglo dan nakon uzbunjivanja To što je ovo upozorenje dobio samo dan nakon uzbunjivanja javnosti, a prijava se odnosi na događaje iz septembra prošle godine, lekar i uzbunjivač smatra kao krajnji vid pritiska i način borbe poslodavca protiv njega.
– Naprasno su izvukli ovu prijavu, tako da je više nego sigurno da to ima veze sa tekstom i uzbunjivanjem javnosti. To je njihov način borbe protiv mene, jer drugačije ne znaju i ne umeju. Ovo je pokušaj da se ja povučem, međutim, verujte da nemam nameru. Ne može niko na ovom svetu da izvrši toliki pritisak na mene da bih ja odustao od istine, a verujte da ima još onoga što javnost treba da zna vezano za propuste u radu Hitne pomoći, argumentovano i dokumentovano – napominje Branković.
Branković će odgovoriti nadležnima u Zavodu u predviđenom roku, ali se obratio i Sindikatu lekara i farmaceuta za pomoć, svojoj advokatici, kao i pravnom timu uzbunjivača, jer će verovatno ovo upozorenje biti tretirano kao štetna radnja nakon uzbunjivanja.
Vozač audija neće odgovarati za ubistvo, a Nišlije ponovo protestuju

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.