Niska koncentracija zagađenosti

Izvor: B92, 12.Okt.2010, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niska koncentracija zagađenosti

Beograd, Budimpešta -- Rezultati poslednje analize vode u Dunavu pokazali su nisku koncentraciju opasnih materija, kaže pomoćnik direktora RHMZ za zaštitu i kontrolu životne sredine.

Prema rečima Branislava Gavrića, "vrh talasa prošao je juče u šest sati ujutro" i da je potom konstatovan pad koncentracija zagađujućih materija.

On je međutim, najavio nastavak ispitivanja Dunava nizvodnije u Novom Sadu.

Očekivani talas vode zagađene toksičnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << muljem nakon izlivanja aluminijuma iz mađarske fabrike stigao je u Srbiju u ponedeljak, a poslednja analiza vode urađena je sinoć oko 21 čas.

Prema njegovim rečima, srećna okolnost po Srbiju je ta što se ekološka katastrofa u Mađarskoj dogodila na velikoj udaljenosti od granice i što je Dunav ogromna reka.

Dve reke Macar i Raba ulivaju se u Dunav kod grada Đera, koji je 150 kilometara udaljen vodnom linijom od Budimpešte, dok je udaljenost od granice nešto više od 300 kilometara.

Pronađeno telo osme žrtve u Mađarskoj

S druge strane, u Mađarskoj je pronađeno i telo osme žrtve izlivanja otrovnog mulja iz fabrike aluminijuma.

Portparol Uprave za suzbijanje katastrofa Tibor Dobson rekao je da je telo pronađeno u okolini Devečera i da se rdi o starijoj ženi.

Istovremeno, mađarske stručne ekipe nastavljaju da grade zaštitnu branu, zid dužine 400 metara i visine do pet metara, kako bi zaštitile obližnje mesto Kolotar u slučaju da ponovo dođe do izlivanja toksičnog mulja iz rezervoara.

Očekuje se da će danas biti urađeno 90 odsto radova, a da će zid biti završen sutra, rekao je potparol mađarske jedinice za kontrolu lokalne katastrofe Đorđ Bakos.

Podsetimo,u ponedeljak je priveden direktor kpmpanije MAL Zoltan Bakonji koji se smatra odgovornim za curenje otrovnog mulja iz fabrike aluminijuma.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.