Izvor: Luftika.rs, 23.Maj.2019, 20:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nije normalno da se Tijanin zakon truje politikom, a ni da se zbog protesta zaglavi doživotna

Skupština Srbije usvojila je Tijanin zakon, koji se tiče uvođenja doživotne robije za počinioce najtežih krivičnih dela.
Naravno, ni takva odluka nije mogla da prođe bez brojnih kontroverzi i političkih prepucavanje korumpirane, totalitarne vlasti i jalove, koristoljubive opozicije.
Na pomenutu temu pisala je Ivana Stojanov za portal Noizz, a njen tekst u celosti prenosimo:
Nije normalno da se priča o Tijaninom zakonu truje politikom. Nije ovde već odavno ništa normalno, >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << ali verovali smo da je mrva zdravog razuma napokon prevagnula.
U Srbiji nije moguće biti apolitičan osim ako ne živiš na proplanku bez struje, telefona, ljudi. Trudim se baš jako da osvojim taj proplanak, ali ne ide. Ne moraš znati ni ko je opozicija, ni ko je ministar čega, ni da SNS pravi spotove koji ostavljaju bez teksta, ni da ljudi u Srbiji spontano izlaze u šetnju svake subote… Sam znaš kako živiš.
Za Tijanin zakon znaš jer prva asocijacija koju on budi jeste mrtvo dete. Setiš se Tijane Jurić, 15-godišnje devojčice iz Subotice koja je oteta u julu 2014. a telo joj je pronađeno 12 dana kasnije, na smetilštu. Ubio ju je mesar Dragan Đurić, koji je dobio 40 godina zatvora. Od tada do danas traje borba njenog oca Igora za izglasavanje Tijaninog zakona po kom ubice i silovatelji dece dobijaju doživotnu zatvorsku kaznu. I evo, dobili smo taj zakon.
Skupština Srbije usvojila je izmene i dopune Krivičnog zakonika kojima se uvodi doživotna kazna zatvora bez uslovnog otpusta za silovatelje i ubice dece, trudnica i nemoćnih osoba. Prema zakonu koji bi trebalo da zaživi 1. decembra, doživotno osuđeni za teško ubistvo, silovanje i obljubu nad nemoćnim ili detetom i obljubu zloupotrebom položaja sa smrtnim ishodom gube pravo na uslovni otpust, a ostali mogu da ga traže posle 27 godina. Pa zašto onda tolike polemike, zapitao bi se prosečan čovek.
I sad bih s onog proplanka opet viknula – umuknite! Ne zanima me mišljenje opozicije, poslanika, niti bilo koga ko natura priču o ljudskim pravima silovatelja i ubica dece. Ne, to je previše za moj stomak, nisam toliko dobra. Neću da slušam o kršenju ljudskih prava zbog onemogućavanja uslovnog otpusta.
Onda počnem da čitam dopunu zakona, nekako puna entuzijazma. I zbunim se. Čitam dva, tri puta. Šta je ovo?
Osim Jurićevog predloga, izmene podrazumevaju i doživotnu kaznu ubicama najviših državnih funkcionera i počiniocima teških dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije. Obuhvaćeni su udruživanje radi vršenja genocida, zločina protiv čovečnosti, ratnog zločina protiv civila i terorizma.
Zašto je ovo ubačeno u Tijanin zakon? Kakve veze počinioci teških dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije imaju sa zaštitom dece? U zemlji gde se mnogi pojmovi relativizuju u zavisnosti od toga ko izdaje naređenje.
Setimo se gimnazijalca Pavla Cvejića koji je uhapšen u nedelju, 17. marta u svom stanu, nakon čega ga je sudija, po kratkom postupku, osudio na 30 dana pritvora u Kazneno-popravnom zavodu „Padinska skela“ zbog učešća u protestu opozicije i upada u zgradu Radio-televizije Srbije. Da li je najmlađi politički osuđenik u Srbiji za tog sudiju počinio teško delo protiv ustava, da li je ugrožavao bezbednost Srbije?
Srećom, neko je ipak, posle burnih reakcija i gimnazijalaca na ulicama Beograda, odlučio da nije. On je samo zatvoren zbog „učešća u grupi koja se nasilnički i bezobzirno ponašala“. Upitno je ko, kako ali ne i po čijim direktivama će odlučivati da li će neki drugi Pavle sutra dobiti doživotnu. Da paradoks bude veći – osnova Tijaninog zakona je da štiti decu. Štitiće, ali sve dok igraju po pravilima političkog vrha. A to je, priznaćete, dosta strašno.
Najopasniji srpski osuđenici (FOTO)

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.