Izvor: Radio 021, 26.Dec.2019, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ni dva meseca posle pogibije dvojice radnika kod Čortanovaca ne zna se šta se desilo

Ni dva meseca posle pogibije dvojice radnika na gradilištu tunela na trasi brze pruge Beograd-Novi Sad u Čortanovcima, nije poznato usled čega je došlo do nesreće i da li su postojali neki propusti u bezbednosnim procedurama.

Iz Inspektorata za rad na pitanja 021 u vezi sa ovom nesrećom navode da je postupak inspekcijskog nadzora još uvek u toku.

"Nakon utvrđivanja svih relevatnih činjenica, inspektor rada će preduzeti odgovarajuće mere iz domena >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << nadležnosti inspekcije rada", navodi se u odgovoru inspekcije.

Inspekcija bi trebalo da utvrdi da li je i na koji način urađen projekat obezbeđenja gradilišta, da li su skele na gradilištu ispravno postavljene, jesu li radnici pre izlaska na teren prošli sve lekarske preglede i bili obučeni za rad na visini...

Podsetimo, 31. oktobra, na gradilištu tunela poginuli su turski državljani, dva mladića starosti 24 i 25 godina. Prema tadašnjim informacijama, oni su koristili čeličnu korpu, koja nije namenjena za podizanje ljudi, kako bi se popeli na stub konstrukcije. Mediji su pisali da su ova dva radnika pali sa oko 20 metara visine i na mestu ostali mrtvi.

Njih je na gradilištu brze pruge kod Čortanovaca angažovao podizvođač radova, turska kompanija "Rejl tek", a imali su ugovore o radu.

Ministarstvo građevine je dan nakon pogibije dvojice mladića saopštilo da izveštaj o okolnostima njihove smrti očekuje u najkraćem roku.

Zaštitnik građana je u saopštenju od 31. oktobra povodom pogibije dvojice radnika tražio od Inspektorata za rad Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da u narednih 15 dana (do 15. novembra) obavesti ovu instituciju o svim aktivnostima i merama koje je Inspektorat za rad eventualno preduzimao u prethodnom periodu u pogledu kontrole primene zakonskih odredbi o bezbednosti na radu na gradilištu u Čortanovcima. Ombudsman se nije, nakon toga, oglašavao u vezi sa ovim slučajem.

Autor: Dragana Prica Kovačević - dragana@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.