Izvor: Radio 021, 21.Apr.2020, 09:24

Nestala jedna egzoplaneta

Egzoplaneta Fomalhaut b udaljena "samo" 25 svetlosnih godina od Zemlje, nestala je.

Ova planeta je prvi put uočena 2004. godine pomoću teleskopa Hubble, a njeno postojanje je potvrđeno 2008. godine.

Ipak, 12 godina posle ustanovljeno je da je uopšte nije ni bilo. Kako se to moglo desiti?

Naučnici su bili iznenađeni što se, na prvom mestu, planeta mogla uopšte videti u nama vidljivom spektru svetlosti. Formalhaut b je bila neobično sjajna, te je reflektovala >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << mnogo svetlosti što do sada nije zabeleženo, te je zbog toga privukla pažnju astronoma.

Ali, njen sjaj je vremenom bledeo, a sada se uopšte ne može videti.

Druga stvar koja je zaintrigrirala astronome bila je ta što se planeta uopšte nije mogla videti u infracrvenom spektru. Naime, planete, a posebno mlade planete, isijavaju toplotu i na taj način se mogu uočiti u infracrvenom spektru.

Ipak, objašnjenje za ovaj fenomen je veoma jednostavno - planete nije nikada ni bilo.

"Očigledno da se radilo o sudaru dva ledena objekta, nakon čega se stvorio oblak prašine i leda koji je bio grupisan na jednom mestu i nama se učinilo da se radi o planeti. Takvi prizori su izuzetno retki, a mi smo očigledno gledali u pravo vreme na pravo mesto", rekao je astronom Andras Gaspar sa Univerziteta Arizona.

Taj oblak se sada raširio oko zvezde i podseća na Kupierov pojas oko Zemlje, a nastao je verovatno tako što su se dva ledena objekta veličine oko 200 kilometara sudarila. Veruje se da se to oko zvezde Formalhaut dešava svakih 200.000 godina.

Autor: Nezavisne novine

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.