Nepoznata imovina društvenih preduzeća koja čekaju privatizaciju

Izvor: Radio 021, 12.Maj.2017, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nepoznata imovina društvenih preduzeća koja čekaju privatizaciju

Novi vlasnik za 155 preduzeća sa društvenim kapitalom se ni ne nazire, jer se još uvek rade pripreme, analize, a nije poznata ni njihova imovina.

Kako piše "Danas", trenutno je otvoren javni poziv za privatziaciju za samo jedno preduzeće, Duvansku industriju Bujanovac. Prošle godine rešena je sudbina 30 firmi tako što je njih 20 sa ukupno 186 zaposlenih otišlo u stečaj. Prodate su tri firme sa ukupno 251 radnikom, od koji je najznačajniji sa 246 zaposlenih novosadski >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ZGOP. U preostalih sedam, koje zapošljavaju 522 osobe, obustavljen je postupak privatizacije.

Prema podacima sa sajtu Ministarstva privrede, za 30-ak firmi bi bilo i moguće raspisati oglas o prodaji, za nekolicinu njih je to i učinjeno u martu ove godine, dok za ostale se ili priprema dokumentacija, čekaju pisma o namerama ili još nije doneta odluka o modelu, prenosi beogradski list.

Međutim, za više od 120 firmi privatizacija nije moguća jer se čeka odluka Vlade ili na sređivanje dokumentacije o imovini, finansijska konsolidacija, uvođenje unapred pripremljenog plana reorganizacije. Među takvim su Vojvodina put, Politika, Telekom, FAP, Trajal, Ikarbus i drugi.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, Ljubodrag Savić, kaže da je mala verovatnoća da će ove firmi biti zaista privatizovane, već da će one najverovatnije završiti u stečaju.

"Sa nekoliko izuzetaka, to su 'krševi' od preduzeća, neka su bila privatizovana pa je raskinut ugovor, neka su u nedefinisanom statusu, sa zamršenim vlasništvo, većina je u jako lošem stanju. Zato je teško računati čak i ako se formalno neke od njih prodaju, da  će to biti neki ozbiljniji prihod ili solidno kupci koji bi podigli proizvodnju. Izuzetak bi mogla da bude nekolicina dobrih preduzeća poput Telekoma koji je u grupi najuspešnijih na tržištu, ali je malo verovatno da će se vlast odlučiti na njegovu prodaju", navodi Savić za "Danas".

On dodaje da bi Vlada to rado učinila, ali da bi se istovremeno malo koja partija na vlasti odrekla mogućnosti zapošljavanja, jer oni koji su završili veće ili manje škole, lepili plakata, sada očekuje od partije da im uzvrati uslugu. 

Autor: Danas

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.