Neosnovane optužbe RTV Vojvodine

Izvor: B92, 28.Mar.2011, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Neosnovane optužbe RTV Vojvodine"

Beograd, Novi Sad -- Nakon što ju je RTV Vojvodine, zbog greške u potpisu izveštaja o poseti Putina, optužila za sabotažu, doskorašnja radnica te kuće kaže da je optužba neosnovana.

Karolina Brkljač, koja je otpuštena zbog potpisa "potvrda neprijateljstva" u izveštaju o sustetu Tadića i Putina, poslala je pisano saopštenje našoj redakciji.

Naime, nakon što je rukovodstvo RTV Vojvodine odlučilo o kaznama svojih zaposlenih zbog ovog gafa, iz te kuće su saopštili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da smatraju da je greška namerna i da se radi o "napadu na RTV".

Podsetimo, direktor RTV-a Blažo Popović naveo je da je programski kolegijum zaključio da je to što je izveštaj o poseti ruskog premijera Vladimira Purina Beogradu bio potpisan sa "potvrda neprijateljstva" zapravo pokušaj da se "poljuljaju i ugroze tradicionalno prijateljski odnosi srpskog i ruskog naroda".

Inače, tim povodom, Radio-televizija Vojvodine otpustila je jednog i suspendovala više zaposlenih.

A nakon što su Udruženje novinara Srbije i Nezavisno udruženje novinara Srbije osudili potez rukovodstva Radio-televizije Vojvodine, kojim se, kako su naveli, prilikom kažnjavanja grubog propusta u Dnevniku te televizije 23. marta, upustilo u "političke kvalifikacije greške", oglasila se i Karolina Brkljač, koja je zbog ovog slučaja dobila otkaz.

"Neosnovano protumačeno kao politički akt"

U pisanom saopštenju dostavljenom našoj redakciji, ona navodi da je preneražena saopštenjem generalnog direktora, jer smatra da nema nikave veze sa onim što se stvarno dogodilo.

"Osim što je potpuno neosnovano sve protumačeno kao politički akt, smatram da je doprinelo fanatizovanosti i još većoj ostrašćenosti društva", ukazala je Karolina Brkljač.

Ona kaže da je svoju grešku odmah priznala i da smatra da jeste dostojna otkaza, ali i da želi da dokaže da je ovako nešto zaista moguće uraditi nenamerno.

"Time bih pokazala i dokazala neistinitost i neosnovanost političke kvalifikacije greške", navela je ona.

Ukazujući da su uslovi rada i sistem kontrole takvi da je sasvim moguće da se ovakvi propusti dogode nenamerno, ona još podseća i na okolnost da niko od šest ljudi, tada prisutnih u režiji, nije primetio grešku dok im iz režije programa nije javljeno o tome nekoliko minuta kasnije.

Motiv, predumišljaj, zavera... bez dokaza

"U saopštenju generalnog direktora navedeno je da je ovo bio 'napad na RTV', da je reč o pokušaju da se 'ugrozi i diskvalifikuje sve što je tokom prethodne dve godine urađeno kako bi se ta kuća modernizovala i ponovo uhvatila korak sa standardima koje postavljaju moderni javni servisi u Evropi'. Ovo podrazumeva motiv i predumišljaj, smatram da bi moralo da podrazumeva i dokaze koji bi to potvrdili. Ako ih ima, nisu izneti, što bi trebalo da je nedopustivo", navela je Karolina Brkljač.

"Još je rečeno da je to pokušaj da se 'poljuljaju i ugroze tradicionalno prijateljski odnosi srpskog i ruskog naroda'. Osim što ni povodom ovoga nisu izneti bilo kakvi argumenti, činjenice i dokazi o motivu i predumišljaju, mislim da je malo verovatno da neko želi da napadne RTV i poništi uložen trud u njenoj modernizaciji i istovremeno poljulja međudržavne odnose sa Rusijom", ukazala je ona.

"Kao treću spornu stvar iznetu u Saopštenju vidim argument kojim se dokazuje predumišljaj - 'jedno slovo je greška, a dva su već predumišljaj'. Nije teško dokazati da je izvodljivo napraviti i više od dve slovne greške u istoj reči. Kao što je navedeno u Saopštenju UNS i NUNS o ovome bi trebalo da da procenu stručno lice", navodi Karolina Brkljač.

Ona zaključuje da je i "najava daljeg utvrđivanja krivice i odgovornosti i usvajanje čitavog niza mera koje će biti preduzete kao 'potvrda neprijateljstva' prema svim neradnicima i saboterima implicira zavereništvo koje nije, a moralo bi biti potkrepljeno makar nekakvim činjenicama na osnovu kojih je tako nešto zaključeno".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ne postoji politička zavera,samo moja nesrećna greška

Izvor: Press, 28.Mar.2011

Karolina Brkljač, koja je prošle nedelje otpuštena iz Radio-televizije Vojvodine zbog potpisa ispod slike Borisa Tadića i Vladimira Putina, kaže za Press da je u pitanju nenamerna greška, a da je političke dimenzije dobila zahvaljujući optužbama generalnog direktora RTV Blaže Popovića.

Nastavak na Press...

Zbog "neprijateljstva" Srbije i Rusije dobila otkaz

Izvor: Vesti-online.com, 29.Mar.2011, 11:20

Karolina Brkljač, koja je prošle nedelje otpuštena iz Radio-televizije Vojvodine zbog potpisa ispod slike Borisa Tadića i Vladimira Putina, kaže da je u pitanju nenamerna greška, a da je političke dimenzije dobila zahvaljujući optužbama generalnog direktora RTV Blaže Popovića...Karolina Brkljač...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.