Neobične činjenice o porođajima u prošlosti

Izvor: Radio 021, 21.Maj.2016, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neobične činjenice o porođajima u prošlosti

Tokom godina medicina se postepeno razvijala, a društveni poredak ženama je pružao više sigurnosti. Evo neobičnih činjenica o trudnoći i porođaju iz prošlih vremena.

• U davna vremena žene su rađale stojeći na ciglama. Cigle su bile tu da bi žena bila što viša, a babica samim tim lakše uhvatila dete prilikom porođaja.

 • U indijanskim kulturama žene su rađale stojeći ili sedeći u čučnju i dete je moralo samo da ispadne iz majke. Kako bi se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ublažio detetov pad, tlo se oblagalo slojem lišća.

• Kada su ljudi prestali da žive isključivo nomadskim načinom života i više vremena provodili na jednom mestu počeli su se koristiti stolovi za porađanje kako bi se ženama olakšalo.

• Ženama se pre davao alkohol kako bi manje osećale bol prilikom porođaja.

• Žene iz visokih staleža bile su primorane da se porađaju u javnosti kako bi se izbegle manipulacije, zamene beba ili nešto slično.

• U nekim južnoafričkim plemenima žene su smele da se udaju isključivo za vreme samog porođaja.

• U nekim sredinama žene su za vreme trudova morale da pripreme tortu, jer se verovalo da će to ženi umanjiti bolove, a torta se nazivala kolač uzdisaja.

• Lekovi protiv bolova korišćeni tokom porođaja otkriveni su tek početkom 20. veka ali je doneta zabrana njihovog korišćenja jer se smatralo da je smisao ženskog životnog puta u trpljenju bola.

Autor: Index.hr

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.