Izvor: Radio 021, 03.Jan.2021, 12:15

Nemci nemaju vakcinu koju su napravili, nadležni grubo zakazali

Iako je Bajontekova vakcina osmišljena u Majncu, vlasti u Berlinu nisu pribavile na vreme.

"Držim da je trenutna situacija rezultat toga što su odgovorni grubo zakazali", rekla je Frauke Cip, neurološkinja iz nemačke Nacionalne akademije nauka. To su jasne reči žene koja spada u najvažnije savetnike Vlade tokom pandemije.

Ona je za list Velt podsetila da je krajem leta postojala ponuda Bajonteka da Berlin pribavi znatno više vakcina.

"Zašto tada nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << poručeno na rizik?", pita se Cip.

U Nemačku će do kraja januara stići svega tri do četiri miliona vakcina protiv korone. To ni izbliza nije dovoljno da se vakciniše ni prioritetna grupa koja broja skoro devet miliona ljudi – starijih od 80 godina, stanara staračkih domova i medicinara koji su na prvoj liniji borbe protiv virusa, piše Dojče Vele.

Zvanični Berlin je predugovorima i ugovorima obezbedio oko 300 miliona doza vakcina od raznih proizvođača, što preko EU, što samostalno. To je u teoriji dovoljno da se čitavo stanovništvo dvaput vakciniše, ali je nevolja što većina tih vakcina ili još nije odobrena ili će biti proizvedena ko zna kad.

Bavarski premijer Markus Zeder svaljuje krivicu na Evropsku uniju koja je u ime članica poručila najveći kontingent vakcina, prenosi Dojče Vele.

"Evropska komisija je previše birokratski planirala: poručili su premalo od pravih proizvođača i predugo pregovarali o ceni", rekao je Zeder za tabloid Bild.

EU i Nemačka su se najviše oslonili na klasične vakcine AstraZeneke koje se mogu proizvoditi u većim količinama i po niskoj ceni – ali još nemaju dozvolu za upotrebu. Brisel je početkom septembra poručio 200 miliona doza od Bajonteka i stekao opciju za još sto miliona.

Mnogo pre toga su druge zemlje već pazarile istu vakcinu u mnogo većim količinama u odnosu na broj stanovnika – Velika Britanija je uzela 30 miliona, SAD čak 600 miliona, a Japan 120 miliona.

Autor: DW

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.